Με τους νεκρούς να πλησιάζουν τους 80 και τις εικόνες καταστροφής να φανερώνουν την έκταση της τραγωδίας πολλές ξένες εφημερίδες εφημερίδες αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους στην πύρινη λαίλαπα στην Αττική.
«Τρέξαμε στην παραλία – και μετά τα δέντρα τυλίχθηκαν στις φλόγες», γράφει η βρετανική Telegraph αναδεικνύοντας την τραγωδία των 26 θυμάτων, που απανθρακώθηκαν αγκαλιασμένα λίγα μέτρα από την ακτή.
Στο ίδιο θέμα στέκεται και η Mirror: «Φωτιές στην Ελλάδα: 74 νεκροί από την κόλαση που αφανίζει εξοχή κοντά στην Αθήνα με απανθρακωμένα πτώματα να βρίσκονται αγκαλιασμένα»
Mε συνεχείς ανταποκρίσεις το δίκτυο Skynews ενημερώνει στα δελτία του για την τραγωδία στην Αττική κάνοντας λόγο για «σκηνές απόγνωσης και θλίψης» στην Ελλάδα με δραματικές περιγραφές κατοίκων στα ρεπορτάζ του να λένε ότι οι φλόγες έμοιαζαν να τους κυνηγούν στην κυριολεξία.
«Φωτιές στην Ελλάδα: Η έρευνα συνεχίζεται μετά το θάνατο τουλάχιστον 74» αναφέρει το BBC σ’ ένα εκτενές αφιέρωμα που φιλοξενεί μαρτυρίες επιζώντων και κατοίκων.
«Το μόνο που βλέπουμε είναι τραγωδία και απώλειες», λένε στον Guardian επιζώντες από την κόλαση στο Μάτι
Οι Financial Times στέκονται στον τραγικό απολογισμό των θυμάτων σημειώνοντας πως τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους,
Το θέμα κυριαρχεί και στα αμερικανικά ΜΜΕ.
Το CΝΝ ενημερώνει διαρκώς στα δελτία του για τις «φονικές πυρκαγιές που καταστρέφουν ελληνικές πόλεις».
Oι Τάιμς της Νέας Υόρκης αναφέρονται στο μεγάλο αριθμό των θυμάτων, το δράμα των κατοίκων που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα πέφτοντας στη θάλασσα και τον τιτάνιο αγώνα των εξαντλημένων πυροσβεστών...
Στις φονικές πυρκαγιές, στις αιτίες τους αλλά και στην αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός τύπος με άρθρα, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις.
Bild: «Εθελοντές ερευνούν χίλια σπίτια για σορούς – Πολλοί αγνοούμενοι ακόμη στην Ελλάδα μετά την πύρινη κόλαση»
SZ: «Μετά τις φλόγες έρχεται η οργή», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου αναφερόμενη στο ποτάμι της οργής που ξεχειλίζει στις πληγείσες περιοχές για την ανετοιμότητα όπως καταγγέλλουν του κρατικού μηχανισμού, την έλλειψη συντονισμού, τις άδειες δεξαμενές νερού. Η Sueddeutsche Zeitung σημειώνει ότι σύμφωνα με κατοίκους «η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»,. ότι η ευρύτερη περιοχή είναι δημοφιλής παραθεριστικός προορισμός για τους Αθηναίους, από όπου κάθε καλοκαίρι χιλιάδες τουρίστες ξεκινούν το ταξίδι τους για τα νησιά των Κυκλάδων (από τη Ραφήνα). Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα διερωτάται: «(...) Ηταν οι αρμόδιοι επαρκώς προετοιμασμένοι; Γιατί δεν εκκενώθηκαν έγκαιρα οι περιοχές; Πυρκαγιές ξεσπούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι πάντα τόσο καταστροφικές. Στη συλλογική μνήμη έχουν μείνει οι πυρκαγιές του 2007, όπου είχαν σκοτωθεί 70 άτομα. (…) Kαι τότε υπήρχαν καμένες εκτάσεις, άνεμοι, ακραία ξηρασία, υπερφορτωμένες αρμόδιες αρχές. Και τότε πολλοί θεώρησαν την καταστροφή ως απόλυτη αποτυχία του κράτους. Έκτοτε έχουν γίνει κάποια πράγματα. Αλλά όχι αρκετά».
Και η Frankfürter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί με τις πυρκαγιές στην Αττική ως πρώτο θέμα. Στο εκτενές ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Για τα αίτια της φωτιάς, όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις. Μπορεί να ήταν εμπρησμός; Την Τρίτη ήταν πολύ νωρίς για να δοθούν ακόμη και πρώτες απαντήσεις» σημειώνει η εφημερίδα. «Παλιότερα πάντως συνέβαινε αυτό. Επιχειρηματίες πλήρωναν εγκληματίες για να βάλουν φωτιές σε ελκυστικές περιοχές. Αργότερα οι πληγείσες περιοχές μετατρέπονταν σε κατοικήσιμες εκτάσεις. Πλέον αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο τότε γιατί άλλαξαν οι νόμοι. Επιπλέον, παρά την ελαφρά οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ο κατασκευαστικός κλάδος παραμένει ισχνός».
Der Spiegel: «Η πυροσβεστική θέτει υπό έλεγχο σχεδόν όλες τις φωτιές»
DW: «Η επέμβαση κατά των δασικών πυρκαγιών φέρνει αποτέλεσμα»
Οι φονικές πυρκαγιές είναι πρώτο θέμα και σε πολλές ιταλικές εφημερίδες, όπως η La Repubblica: «Φωτιές στην Αθήνα, φόβοι για εκατό νεκρούς, αναζητούνται τα αίτια, η κυβέρνηση υποπτεύεται δολιοφθορά».
H Corriere della Sera φιλοξενεί φωτορεπορτάζ, αναδεικνύει τις απεγνωσμένες προσπάθειες των κατοίκων στο Μάτι να σωθούν πέφτοντας στη θάλασσα, αλλά και τις συνέπειες της λιτότητας και της κρίσης στην Ελλάδα, με την περικοπή των κονδυλίων για την αντιπυρική άμυνα.
Για σκηνές Αποκάλυψης στο Μάτι κάνει λόγο η γαλλική Le Monde με την ανταποκρίτριά της να περιγράφει εφιαλτικές σκηνές από τον αποτεφρωμένο παραθαλάσσιο συνοικισμό.
H Figaro μιλά για τις φονικότερες πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον 11 χρόνια επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς παραμένουν αρκετοί αγνοούμενοι, ενώ αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
«Πυρκαγιές: Η Ελλάδα στο πένθος, συνεχίζει να δίνει μάχη με τις φλόγες» μεταδίδει την ίδα ώρα το δίκτυο France 24.