«Εγώ είμαι ο άνδρας», «Εγώ κάνω κουμάντο»: Δυο φράσεις ανάμεσα στις πολλές που αρκετές γυναίκες μπορεί να έχουν ακούσει κατά καιρούς από τους συζύγους τους.
Όμως, κάποιες εξ αυτών θεωρούν πως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και ασύνηθες να ακούν αυτά τα λόγια. Λόγια που δικαίως (;) μπορούν να τους πουν οι σύζυγοί τους. Κι αυτό είτε γιατί μπορεί να μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που ο άνδρας είχε πάντα τον κύριο λόγο και οι γυναίκες ήταν πάντα υποχείρια, είτε γιατί φοβούνται να μιλήσουν.
Δεν έχετε βρεθεί άραγε ποτέ παρόντες, έστω και ηχητικά, σε έναν καβγά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι; Δεν έχετε ακούσει ποτέ από το διπλανό διαμέρισμα έναν άνδρα να φωνάζει στη γυναίκα του «είσαι ζώο» ή «δεν ξέρεις εσύ, εγώ ξέρω» και λίγο μετά να λέει «νομίζεις πως εγώ δεν σε αγαπάω;». Ή σε τυχόν απειλές της ίδιας πως θα φέρει την αστυνομία, εκείνος να απαντά «Τι θα μου κάνει η αστυνομία; Τίποτα. Γιατί; Γιατί εγώ είμαι ο άνδρας του σπιτιού». Τις περισσότερες φορές όμως, αυτοί οι καβγάδες τελειώνουν με τον σύζυγο να χτυπά την γυναίκα κι εκείνη ευάλωτη και φοβισμένη να μην αντιδρά. Να μην τολμά ή να φοβάται να ζητήσει βοήθεια.
Αυτή είναι μια μορφή έμφυλης βίας. Κάθε πράξη που προκαλεί σωματικά, σεξουαλικά ή ψυχικά τραύματα, κάθε απειλη για τέτοιες πράξεις, κάθε εξαναγκασμός και στέρηση της ελευθερίας του ατόμου ανήκει στην κατηγορία της έμφυλης βίας σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Ένα πρώτο βήμα για όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας είναι να καταλάβουν ότι δεν είναι αδύναμες και ότι έχουν φωνή. Να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ισότιμες με τους άνδρες και κανένας άνδρας δεν έχει το δικαίωμα να τους συμπεριφέρεται έτσι.
Το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα», έχει δράση από το 1989 σε θέματα ισότητας των φύλων και κοινωνικής ένταξης των γυναικών προσφύγων και των μεταναστριών και προστασίας των δικαιωμάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό παρέχει δωρεάν νομική συνδρομή σε θύματα έμφυλης βίας και οργανώνει ομάδες ενδυνάμωσης για γυναίκες. Από το 2015 μέχρι σήμερα το Κέντρο «Διοτίμα» έχει βοηθήσει περισσότερες από 250 γυναίκες, με την νομική κάλυψη που τους προσέφερε.
«Όλες οι γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφυλη βία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητά τους. Ωστόσο, οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι φτωχές γυναίκες και οι μετανάστριες, είναι πιο ευάλωτες, αφού δεν έχουν οικονομική ανεξαρτησία και κοινωνική στήριξη, με αποτέλεσμα να φοβούνται ακόμη περισσότερο να ζητήσουν βοήθεια», αναφέρει η κ. Δέσποινα Τσούμα που συντονίζει τις νομικές υπηρεσίες του προγράμματος στο Κέντρο Διοτίμα.
Φέτος, η Διοτίμα σε συνεργασία με την Παπαστράτος υλοποιούν ένα σημαντικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και δωρεάν νομικής υποστήριξης σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας. «Η βία κατά των γυναικών είναι ένα μελανό σημείο για την κοινωνία μας, το οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ανοικτά και συλλογικά. Ως εταιρεία με μακρά παράδοση στη στήριξη των γυναικών, η Παπαστράτος αναλαμβάνει ακόμα μια φορά την ευθύνη που της αναλογεί στηρίζοντας το δύσκολο αλλά εξαιρετικά σημαντικό και γόνιμο έργο του Κέντρου ‘Διοτίμα’ που δημιουργεί ένα πλέγμα ασφάλειας για τις γυναίκες - θύματα έμφυλων διακρίσεων και βίας, δίνοντας πρακτικές λύσεις σε ένα πραγματικό πρόβλημα» αναφέρει η κ. Χριστίνα Ακουρή, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Παπαστράτος.
Το πρόγραμμα ονομάζεται «SPEAK» και στοχεύει στο να ενημερώσει αρχικά τα ίδια τα θύματα για τις δυνατότητες παροχής βοήθειας που υπάρχουν και παράλληλα να ενισχύσει την ενημέρωση του κοινού για το θέμα.
Όλες οι γυναίκες έχουν φωνή! Πείτε τέλος στην έμφυλη βία! Υψώστε τη φωνή σας και αναζητήστε βοήθεια. Γιατί όλοι είναι ελεύθεροι και ισότιμοι στην κοινωνία!