Στο 1.000.000% θα εκτιναχθεί ο πληθωρισμός της Βενεζουέλας έως το τέλος του έτους σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η κρίση της χώρας της Λατινικής Αμερικής είναι συγκρίσιμη με αυτή της Γερμανίας τη δεκαετία του 1920 και της Ζιμπάμπουε την περασμένη δεκαετία, υποστήριξε ο Alejandro Werner, επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για το δυτικό ημισφαίριο.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, o ίδιος προέβλεψε ότι η οικονομία της Βενεζουέλας θα συρρικνωθεί κατά 18% φέτος. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική χρονιά που καταγράφεται διψήφια συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας.
Η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, με τον οργανισμό να προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση, της οικονομικής δραστηριότητας κατά 5%.
Ο υπερπληθωρισμός ευτελίζει το εισόδημα των εργαζόμενων και συρρικνώνει την πραγματική αγοραστική τους δύναμη, καθώς οι μισθοί δεν μπορούν να ακολουθήσουν την άνοδο των τιμών.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση τρέχει μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία καλύπτει τυπώνοντας χρήμα.
Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας βιώνουν βαθύτατη οικονομική και εισοδηματική κρίση επί πέντε χρόνια, με την να έχει συνεχείς ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη καθημερινής ανάγκης. Η κρίση έχει προκαλέσει κύμα μετανάστευσης σε γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία.