Εφιαλτικό μοιάζει το τοπίο της αγοράς εργασίας όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αφού πέρα από τις απολύσεις και τις μειώσεις στους μισθούς υπολογίζεται ότι το 20% των επιχειρήσεων περίπου,προχωρούν σε ελαστικοποίηση του ωραρίου τους, ενώ 9 στις 10 καθυστερούν να καταβάλουν τους μισθούς στην ώρα τους.
Τα στοιχεία που προέρχονται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και αφορούν στο πρώτο δίμηνο του 2012, δείχνουν μια ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών και όρων εντός των οποίων λειτουργεί η αγορά εργασίας.
Εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται, πλήρης απασχόληση που μετατρέπεται σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία με ανάλογη μείωση αποδοχών, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και μόνο σε ευέλικτες μορφές εργασίας αλλά και ανασφάλιστη απασχόληση, είναι τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σήμερα στον εργασιακό χώρο, όπως γράφει σήμερα και η εφημερίδα «Το Εθνος».
Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που επέφεραν τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί και η συνακόλουθη έλλειψη ρευστότητας έχει ως αποτέλεσμα μόνο μία στις δέκα επιχειρήσεις να πληρώνει τους μισθούς στην ώρα της. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν τη μισθοδοσία στη ώρα της και επομένως, περίπου 400.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με... καθυστέρηση.
Επίσης, τουλάχιστον το 20% των επιχειρήσεων προχώρησαν σε ελαστικοποίηση ωραρίου. Υπολογίζεται, μάλιστα ότι από την αρχή του 2012 περίπου 15.000 εργαζόμενοι είδαν το ωράριό τους να πέφτει στο μισό και αντίστοιχα και τον μισθό τους.
Το λιανεμπόριο και τα καταστήματα εστίασης κρατούν τα σκήπτρα της ημιαπασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις έχουν πάει κυριολεκτικά περίπατο και έχουν αντικατασταθεί από ατομικές.
Ενδεικτικό είναι ότι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το 2009 έφταναν 79%, το 2010 μειώθηκαν έπεσαν στο 66,9% και το 2011 περιορίστηκαν στο 60,40%.
Αντίστροφα, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης παρουσίασαν αύξηση από το 16,7% το 2009 στο 30,65% το 2011, ενώ και τα ποσοστά των συμβάσεων για εκ περιτροπής εργασίας εκτοξεύτηκαν από το 4,3% στο 8,95%.