Ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης εξέφρασε την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καλωσορίσει ένα ενδεχόμενο μη περικοπής συντάξεων.
Ωστόσο τόνισε, ότι η τυχόν απόφαση της κυβέρνησης για τη μη περικοπή αποτελεί ξεχωριστή διαρθρωτική αλλαγή καθώς, η εθνική συμφωνία για το ασφαλιστικό σύστημα προβλέπει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα πρέπει να υπερβεί το 16% του ΑΠΕ μέχρι το 2060.
Απαντώντας στο ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι «επί ημερών ΝΔ κόπηκε ένα μεγάλο μέρος των συντάξεων» ο κ. Βρούτσης απαντά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε 21 αχρείαστες μειώσεις από το 2015 αφού ενσωμάτωσε όλες τις προηγούμενες» και επιμένει ότι η ΝΔ επιθυμεί να μη μειωθούν οι συντάξεις αφενός γιατί δεν ψήφισε κανέναν από τους 3 νόμους «βάσει των οποίων έγιναν» -κατά τον κ. Βρούτση- «μεγάλες και αχρείαστες περικοπές στις συντάξεις» και αφετέρου γιατί «στο τέλος του 2014 η ΝΔ παρέδωσε το ασφαλιστικό σύστημα ισορροπημένο καθώς εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2016».
Αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ, εάν γίνει κυβέρνηση, αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα ο τομεάρχης Εργασίας και πρώην υπουργός σημειώνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι οι παρεμβάσεις θα κινηθούν σε δύο κατευθύνσεις. Στην αλλαγή του «νόμου Κατρούγκαλου», όπου όπως λέει, η ΝΔ θα μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα δίκαιο, ανταποδοτικό, αποτελεσματικό και απόλυτα διαφανές σύστημα και δεύτερον σε μια γενναία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι «έχει επέλθει πλήρης ανατροπή από το 2015» αναφορικά με την αγορά εργασίας και στην ερώτηση «εάν τρία χρόνια πριν, εν μέσω κρίσης, τόσο η ανεργία όσο και οι αποδοχές ήταν σε καλύτερη κατάσταση» ο Γιάννης Βρούτσης υποστηρίζει μιλώντας στο Πρακτορείο ότι «η αποκλιμάκωση της ανεργίας ξεκίνησε το 2013 ως αποτέλεσμα μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας από το 2010 έως το 2014» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δημιούργησε τη γενιά των «φτωχών» εργαζομένων.
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο Γιάννης Βρούτσης υπογραμμίζει ότι «είναι άδικος όσο αφορά το ύψος της φορολογίας», αλλά ξεκαθαρίζει ότι «όσο αφορά το περιεχόμενο, είναι ένας φόρος που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και σε όλα τις ανεπτυγμένες χώρες και επιβάλλεται στην ακίνητη περιουσία» ενώ υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ προτείνει τη σταδιακή μείωση του κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια».
Όταν ρωτήθηκε γιατί η ΝΔ επιμένει στην ύπαρξη 4ου μνημονίου την ίδια στιγμή που στελέχη της ΕΕ το αρνούνται, τόνισε πως αυτή είναι η πραγματική αλήθεια, για αυτό επιμένει και η αξιωματική αντίπολιτευση. «Το κείμενο των 40 σελίδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο συμπληρωματικό μνημόνιο, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Πρόκειται για κείμενο που υιοθέτησε η κυβέρνηση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να λέει ακόμη και σήμερα ψέματα για δήθεν καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Το κείμενο αυτό, περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα χωρίς χρηματοδότηση» ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ