Τελειώνουν τα... ψέμματα για το οικονομικό επιτελείο αφού θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό και τις αποκρατικοποιήσεις, πριν την άφιξη των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας στις 10 Μαΐου. Δύο μόλις 24ωρα μετά τη Κυριακή του Άπιστου Θωμά- με όποιον συμβολισμό μπορεί να κάτι τέτοιο- τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα ζητήσει, πάντως, τα πρώτα στοιχεία για το "πακέτο" μέτρων της περιόδου 2011- 2015 απ' όπου προσδοκώνται 26 δισ ευρώ, για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που έχει ως στόχο την άντληση 15 έως 17 δισ ευρώ έως το τέλος του 2013, καθώς και για τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών.
Επί της ουσίας, αν αφήσει κανείς στην άκρη το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων, που από μόνο του είναι μια ξεχωριστή ενότητα πυροδοτώντας εντάσεις εντός της Κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το οικονομικό επιτελείο έχει τρεις σοβαρές εκκρεμότητες που πρέπει να "κλείσει" μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας:
- Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, για τα οποία ήδη ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στη Τρόικα, ο... πολύς Σερβάς Ντερούζ, έχει θέσει πολύ υψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Και δεν είναι βέβαια μόνο η εξειδίκευση των δράσεων απ' τις οποίες θα εξοικονομηθούν τα 2,5 δισ ευρώ έως το 2015, αλλά κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι με το πλεονάζον προσωπικό. Ήδη κύκλοι της Τρόικας έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για το ότι αν και είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τη Κυβέρνηση κατά τη προηγούμενη αξιολόγηση ότι θα οριστικοποιηθούν τα σχέδια των μετατάξεων, δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος επί του θέματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί και η εφαρμογή του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις του Δημοσίου.
- Οι δαπάνες των υπουργείων, απ' όπου στόχος είναι εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ σε βάθος 5ετίας. Εδώ οι δυσκολίες δεν είναι μόνο δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά κυρίως πολιτικές, αφού ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει καταφέρει ακόμα να συμφωνήσει με τους συναδέλφους του για τις περικοπές που μπορούν ή πρέπει να κάνουν έως το 2015 και όπως λένε οι κακές γλώσσες τέτοιου είδους συζητήσεις υπό τη παρουσία της Τρόικας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκαλέσουν νέες ενδοκυβερνητικές αναταράξεις. Ήδη η υπουργός Παιδείας έχει διαμηνύσει στον υπουργό Οικονομικών ότι οι περικοπές στον τομέα της έχουν φτάσει στα όρια τους, ενώ παραμένει και η διαφοροποίηση της υπουργού Εργασίας για το εύρος των επιδιωκόμενων περικοπών στο τομέα ευθύνης της.
- Το "πακέτο" των φορολογικών μέτρων και των δράσεων κατά της φοροδιαφυγής, απ' όπου το υπουργείο Οικονομικών περιμένει 5,5 δισ ευρώ. Αν και τη Δευτέρα ανακοινώνεται το Σχέδιο Δράσης για τη φοροδιαφυγή και υπάρχει μια ένταση των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα των έως τώρα ελέγχων, κοινή είναι η πεποίθηση ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα γίνουν οι αλλαγές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αφού και η περσινή φορολογική μεταρρύθμιση "κόλλησε" ουσιαστικά στους μισοδιαλυμένους μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών.
stress tests. Πιάνοντας το μάλλον χαλαρό κλίμα στη Κυβέρνηση, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλώντας στη Κέρκυρα σημείωσε ότι απαιτείται επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών έτσι ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, συμπληρώνοντας ότι μόνο με αλλαγή νοοτροπίας υπάρχει προοπτική διεξόδου από τη κρίση. Είναι επί της ουσίας η δεύτερη παρέμβαση μέσα σε λίγες ημέρες του Γ. Προβόπουλου, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας ότι η εφαρμογή του Προγράμματος έχει "κολλήσει" στη πιο κρίσιμη καμπή κι ενώ φουντώνουν τα σενάρια και η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης. Ο φόβος του Κεντρικού Τραπεζίτη δεν αφορά μόνο στη πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής αυτής καθ΄αυτής αλλά και πώς επηρεάζεται το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από τις όποιες παλινωδίες εν αναμονή μάλιστα των αποτελεσμάτων των νέων
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, για τα οποία ήδη ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στη Τρόικα, ο... πολύς Σερβάς Ντερούζ, έχει θέσει πολύ υψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Και δεν είναι βέβαια μόνο η εξειδίκευση των δράσεων απ' τις οποίες θα εξοικονομηθούν τα 2,5 δισ ευρώ έως το 2015, αλλά κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι με το πλεονάζον προσωπικό. Ήδη κύκλοι της Τρόικας έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για το ότι αν και είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από τη Κυβέρνηση κατά τη προηγούμενη αξιολόγηση ότι θα οριστικοποιηθούν τα σχέδια των μετατάξεων, δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος επί του θέματος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ελεγχθεί και η εφαρμογή του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις του Δημοσίου.