«Είναι η στιγμή που θα πρέπει να υπάρξει μία εθνική πολιτική απεξάρτησης από τα πλαστικά, και αυτό θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας».
Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στη Βουλή, επερώτησης του κόμματός του για την απεξάρτηση από τα πλαστικά.
«Η ρουτίνα της παλιάς πολιτικής επιβραδύνει το βήμα της Ελλάδας. Όλη μέρα, κάθε μέρα, κάνουμε περίπου την ίδια δημόσια συζήτηση: Για την ημερομηνία των εκλογών, για τις συντάξεις που δεν θέλουμε να κοπούν αλλά τελικά θα κοπούν, για τις χουλιγκανικές επιδόσεις στα Εξάρχεια, για τη γραφειοκρατία της διοίκησης, για τη δικαιοσύνη που είναι αργή, κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.
Είναι μία συνεχής επανάληψη των ίδιων και των ίδιων προβλημάτων, χωρίς λύσεις και χωρίς να δίνουμε χώρο και να αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης και τόνισε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκά όργανα αναπτύσσουν δυναμικές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό των πλαστικών.
«Τα βήματα είναι αργά. Όπως, ίσως, ξέρετε, δεν κατάφερε η διεθνής κοινότητα να επιβάλει, παρότι το προσπάθησε, έναν μετασχηματιστή για όλους τους τύπους των κινητών. Νομοθέτησε η Ευρώπη, προσπάθησε να το επιβάλει, οι εταιρείες δεν υπάκουσαν, με αποτέλεσμα κάθε μέρα, καθώς κάποιος αλλάζει το κινητό του επειδή έχει διαφορετικές εκτιμήσεις για τις επιδόσεις του, όχι γιατί έχει διαφορετικές εκτιμήσεις για τον μετασχηματιστή του, αλλά κάθε μέρα έτσι έχουμε νέους τόνους πλαστικού στις χωματερές όλου του κόσμου», επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Όπως υπογράμμισε, τα στοιχεία δείχνουν ότι δέκα προϊόντα καθημερινής χρήσης, μαζί με τα αλιευτικά εργαλεία που εγκαταλείπονται, είναι το 70% των θαλάσσιων απορριμμάτων.
Σύμφωνα, δε, με την έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για το περιβάλλον, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Θεοδωράκης, σε κάθε 100 μέτρα παραλίας στη Μεσόγειο θα βρει κάποιος 110 πλαστικά ποτήρια, 90 πλαστικά μπουκάλια και 130 καλαμάκια. Με άλλα λόγια, σε κάθε βήμα σε ακτή της Μεσογείου συναντάς δύο ποτήρια, ένα πλαστικό μπουκάλι και 3 καλαμάκια.
«Η συζήτηση για τα πλαστικά θα έπρεπε να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλων των κομμάτων, όλων των μέσων, γιατί η μείωση του πλαστικού θα κρίνει αν θα κερδίσουμε τα στοιχήματα του παρόντος και του μέλλοντος. Στοιχήματα που συνδέονται με την υγεία μας, με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» υποστήριξε ο επικεφαλής του Ποταμιού, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή σε όλη την Ευρώπη και θα έπρεπε να είναι πρωταγωνιστής στην προσπάθεια μείωσης πλαστικού.
«Τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι γνωστά. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία και είναι θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι ότι η χώρα μας έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης, μόλις 16%, ενώ σε πολλές χώρες της Ευρώπης το ποσοστό ξεπερνάει το 50%. Οι θάλασσές μας έχουν γίνει σκουπιδότοποι. Το 60% των απορριμμάτων που συλλέγονται έχουν σχέση με το πλαστικό. Έχουν γίνει υπολογισμοί που δείχνουν ότι ο κάθε Έλληνας εναποθέτει στο περιβάλλον το βάρος του σε πλαστικό, κάθε πέντε χρόνια» παρατήρησε ο κ. Θεοδωράκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει γρήγορα να μεταφερθεί η συζήτηση στα δημοτικά σχολεία, ώστε να παιδιά να μεγαλώνουν έχοντας ως δεδομένη την ανακύκλωση, τις οικολογικές διαδικασίες, διαφορετικά θα πρέπει να σκεφτούμε τα παιδιά μας σε λίγα χρόνια να κολυμπούν μέσα σε πλαστικά μπουκάλια και πλαστικά καλαμάκια.
«Όμως, πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα. Πριν λίγες εβδομάδες, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προτείναμε στον πρόεδρο της Βουλής σταδιακή κατάργηση όλων των πλαστικών ειδών μιας χρήσης, όλων των ειδών στα κυλικεία και το εστιατόριο της Βουλής. Δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση από τον πρόεδρο της Βουλής και γενικά δεν είδαμε να υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από όλους όσους θα έπρεπε να είχαν λόγο και άποψη» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συμπλήρωσε:
«Είναι μια στιγμή που θα πρέπει να υπάρξει μία εθνική πολιτική απεξάρτησης από τα πλαστικά, και αυτό θα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Πρέπει να βοηθήσουμε τη βιομηχανία να πάει στο επόμενο στάδιο, να παράγει δηλαδή φιλικότερα προς το περιβάλλον προϊόντα. Πρέπει να ενισχύσουμε οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση, ξεχωριστά όταν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για πράσινες πολιτικές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ