Η Αθήνα αποκτά μια «νέα» Εθνική Πινακοθήκη [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Αθήνα αποκτά μια «νέα» Εθνική Πινακοθήκη [εικόνες]

Εθνική Πινακοθήκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μία εκ βάθρων ανακαίνιση προχωρά η Εθνική Πινακοθήκη η οποία θα κλείσει για το κοινό τον Ιούνιο, προκειμένου να αλλάξει όψη, προσφέροντας ένα νέο hotspot στον καλλιτεχνικό και τουριστικό χάρτη της Αθήνας.

Το κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης χαρακτηριστικό έργο του μοντέρνου διεθνούς ρυθμού, σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες καθηγητές Νικόλαο Μουτσόπουλο, Παύλο Μυλωνά και Δημήτρη Φατούρο. (Ο πρώτος μελετητής απεχώρησε αργότερα). Θεμελιώθηκε το 1964 και εγκαινιάστηκε το 1976.

Ωστόσο τα χρόνια πέρασαν, οι συλλογές μεγάλωσαν και μαζί άλλαξαν πολλά σε σχέση με την αισθητική και την λειτουργικότητα των εκθεσιακών χώρων παγκοσμίως. Έτσι η Εθνική Πινακοθήκη βρέθηκε μπροστά στην ανάγκη μιας ριζικής ανακαίνισης που θα αλλάξει τελείως την εικόνα που έχουμε σήμερα.

Έτσι το μοντέρνο κτήριο της δεκαετίας του '60, θα ντυθεί με μέταλλο και γυαλί και θα επεκταθεί προς τα πάνω και προς...τα κάτω Στο κτήριο της οδού Μιχαλακοπούλου θα προστεθεί ένας νέος όροφος ενώ θα δημιουργηθεί τριώροφο υπόγειο κτιριακό συγκρότημα.

Στο ισόγειο ο επισκέπτης θα συναντά το εκδοτήριο εισιτηρίων, το πωλητήριο και το βεστιάριο κτλ. ενώ ακριβώς από κάτω τοποθετείται το αμφιθέατρο και δίπλα του το κυλικείο, με πρόσβαση στον κήπο.

Παράλληλα στο κέντρο του κτιρίου θα δημιουργηθεί μια γυάλινη «σπείρα», η οποία θα κρύβει μέσα της ένα ανελκυστήρα και μια σκάλα που θα οδηγεί στα υπόγεια που πρόκειται να δημιουργηθούν.

Στο πρώτο επίπεδο του υπογείου θα βρίσκονται οι αίθουσες ενημέρωσης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στο δεύτερο η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, ενώ στο τρίτο οι αποθηκευτικοί χώροι των έργων τέχνης.

Τις αρχιτκετονικές επεμβάσεις υπογράφουν ο αρχιτέκτονας Πάνος Γραμματόπουλος, που συνυπογράφει τη μελέτη με τους Χρήστο Πανουσάκη και Διονύση Βασιλόπουλο.

Οι αλλαγές θα είναι πιο εμφανείς στο δεύτερο κτίριο, όπου θα δημιουργηθεί η «Πτέρυγα Σταύρος Νιάρχος», καθώς το Ίδρυμα προσέφερε 13 εκατομμύρια ευρώ που ήταν απαραίτητα προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί.

Σχεδόν ολόκληρη η πρόσοψη θα ντυθεί με γυάλινα πετάσματα, που θα μεταφέρουν το φυσικό φως ως και τα υπόγεια. Πίσω από τα πετάσματα θα υπάρχει μια ράπμπα κίνησης των επισκεπτών που θα διέρχεται από όλα τα επίπεδα.

Οι μόνιμες εκθέσεις θα λειτουργούν στους επάνω ορόφους του κτιρίου ενώ πιο χαμηλά θα βρίκονται τα εργαστήρια διοίκησης, η διοίκηση καθώς και η βιβλιοθήκη.

Μάλιστα η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη θα είναι «εξοπλισμένη» με ένα νέο εστιατόριο το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα από το μουσείο, δημιουργώντας μέσω της θέας του προς την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό, το Φάληρο και τον Υμηττό ένα νέο στέκι για τους φιλόμουσους Αθηναίους.

Στο έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, σήμα κατατεθέν αναμένεται να είναι ένα τμήμα του υαλοστασίου στην πρόσοψη του κτιρίου, όπου το βράδυ θα γίνεται προβολή των δραστηριοτήτων του Μουσείου μέσω γιγαντοοθόνης, κατά τα πρότυπα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ