Αυτό το παιδικό παραμύθι είναι έμμετρο και θα μπορούσε να γίνει τραγούδι - iefimerida.gr

Αυτό το παιδικό παραμύθι είναι έμμετρο και θα μπορούσε να γίνει τραγούδι

«Η παράξενη παρέα του Ορφέα» του Βασίλη Κάργα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα παραμύθι που θα μπορούσε να μελοποιηθεί. Αυτη είναι «Η παράξενη παρέα του Ορφέα» του Βασίλη Κάργα. Μια απρόβλεπτη και παράξενη παρέα ζώων που ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι, για να συναντήσει στη Θράκη τον μυθικό Ορφέα, που με τη λύρα και τη μουσική του τους αλλάζει τη ζωή.

Μια σύγχρονη, παιδική, «Κιβωτός του Νώε» με σπιρτόζικη γλώσσα και ευφάνταστη εικονογράφηση απο τις εκδόσεις Λιβάνη. «Το ζητούμενο είναι το παιδί να χαρεί και να απολαύσει το παραμύθι» λέει στο iefimerida ο Βασίλης Κάργας.

«Αφορμή ήταν ο μυθικός Ορφέας, που από παιδί ακόμα έδειξε την αγάπη του και την κλίση του στην μουσική. Ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας του δίδαξε την μουσική και του χάρισε την λύρα του» μας λέει. «Η δύναμη της μουσικής του ήταν τέτοια που ημέρευε και σαγήνευε τα θηρία. Έπαιζε τόσο αρμονικά τη λύρα και τραγουδούσε τόσο γλυκά, που λένε ότι και τα άγρια ζώα του δάσους μαζεύονταν γύρω του για να τον ακούσουν».

«Στο έμμετρο αυτό παραμύθι μου, ο Ορφέας σαγηνεύει με τη λύρα του και το τραγούδι του αγαπημένα ζώα των παιδιών, που ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι για να τον συναντήσουν στη Θράκη και τους αλλάζει τη μοίρα: Ένα καγκουρό που δεν έλεγε το ρο, μια καμήλα που μασούσε μόνο μήλα, ένα τζιτζίκι που τρελαινόταν για τζατζίκι, μια αρκούδα συγγραφέα, ένα πελαργό αργό, ένα παπαγάλο Γάλλο, ένα κροκόδειλο δειλό, ένα γάτο καλλιτέχνη, μια χελώνα με μπικίνι, έναν ουρακοτάγκο που χόρευε τάνγκο, ένα σκαντζόχοιρο με τζελ....».

«Το γεγονός ότι είναι έμμετρο βοηθάει τα παιδιά, που σε αυτές τις ηλικίες, 3-10 χρονών, μαθαίνουν ακόμα τη γλώσσα, να μάθουν το ρυθμό της γλώσσας».

Ενα παραμύθι που εισάγει έννοιες όπως η Θράκη, το Λούβρο, ο Νταλί, ο Παβαρότι

Ένα αλλιώτικο παραμύθι, αστείο και διασκεδαστικό με ρυθμό και παιγνιώδη διάθεση, που αναδεικνύει, όχι μόνον τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, μα και τη δύναμη των λέξεων, τους συνειρμούς των ήχων, τις δυνατότητες της γλώσσας.

Αυτό το παιδικό παραμύθι είναι έμμετρο και θα μπορούσε να γίνει τραγούδι  | iefimerida.gr 0

«Ένα παραμύθι, για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Εισάγει έννοιες με ανώδυνο και ευχάριστο τρόπο, όπως η Θράκη, ο Ορφέας, ξένες χώρες, το Λούβρο, ο Νταλί, ο Παβαρότι, το τάνγκο, η Σκάλα του Μιλάνου, έννοιες που υπάρχουν, περιρρέουν στην ατμόσφαιρα του παιδιού. Περνάει στο παιδί, όχι με τρόπο διδακτικό, ότι η μουσική, η τέχνη, η φιλία, η συντροφικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, βοηθούν τον άνθρωπο να ξεπεράσει ατομικά του προβλήματα, όπως το καγκουρό που δεν μπορούσε να πει το ρο, να προχωρήσει στη συλλογικότητα και να ενταχθεί σε κοινωνικές ομάδες.

Περί παραμυθιών και παραμυθίας

«Το παραμύθι είναι απαραίτητο στη ζωή μας» αναφέρει ο Βασίλης Κάργας. «Όχι μονάχα των παιδιών αλλά και των μεγάλων. Όλοι μας κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας. Έχετε φαντασθεί ποτέ πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς τα παραμύθια; Χωρίς τους λαϊκούς παραμυθάδες, τους κλασσικούς συγγραφείς, τη φαντασία των εικονογράφων; Τα παραμύθια κυρίως ψυχαγωγούν τα παιδιά, διευρύνουν, εξελίσσουν κι ενεργοποιούν την φαντασία τους, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, αναπτύσσουν την προσωπικότητα τους, βοηθούν στην κοινωνικοποίηση τους. Κάποτε, ο Αϊνστάιν, όταν ρωτήθηκε από μία μητέρα για το τι θα μπορούσε να κάνει ώστε ο γιος να γίνει εξυπνότερος, απάντησε ως εξής: «Διαβάζετέ του παραμύθια».

«Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, για διαθεματική προσέγγιση και να διδάξουν στα παιδιά πχ τη γεωγραφία, την τέχνη και κοινωνικές έννοιες» λέει ο Βασίλης Κάργας.

Η εικονογράφηση της Παναγιώτας Καρτσακάλη, που έχει τιμηθεί με το ειδικό βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Βιβλίου Public, βοηθά το παιδί να οπτικοποιήσει τις εικόνες και να αναπτύξει τη φαντασία του. Ενα παραμύθι που θα απολαύσουν εκτός από τα παιδιά και οι γονείς.

Αυτό το παιδικό παραμύθι είναι έμμετρο και θα μπορούσε να γίνει τραγούδι  | iefimerida.gr 1

Επόμενα σχέδια; «Αξιοποιώ την φαντασία της Ευαγγελίνας (η 5χρονη κόρη του) κι έχουμε σκαρώσει μαζί δύο νέα παραμύθια με πρωταγωνιστές πάλι αγαπημένα ζώα των παιδιών, τη δύναμη της μουσικής και την αξία της φιλίας».

Ο Βασίλης Κάργας γεννήθηκε στο Αργυρό Ευβοίας και από το 1980 ζει στην Αλεξανδρούπολη. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Εργάσθηκε για πολλά χρόνια στο Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας Έβρου και συνδιοργάνωσε 16 Πανελλήνια Δημοσιογραφικά Συνέδρια στη Σαμοθράκη. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά της Θράκης, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Διηύθυνε το λογοτεχνικό περιοδικό «Εξώπολις».
Συνδιευθύνει την ιστοσελίδα artpress-παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό artpress.sundaybloody.com.
Είναι παντρεμένος και στον ελεύθερο χρόνο του σκαρώνει παραμύθια με την κόρη του, την Ευαγγελίνα.

«Η παράξενη παρέα του Ορφέα»
εκδόσεις Λιβάνη
Σειρά: Παιδική Βιβλιοθήκη
Σελ. 40
Ηλικίες: 3-12
Αθήνα Ιούλιος 2018

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ