Γιώργος Τσίπρας: Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο λιμάνι του Πειραιά - iefimerida.gr

Γιώργος Τσίπρας: Η συμφωνία των Πρεσπών δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο λιμάνι του Πειραιά

Γιώργος Τσίπρας/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα πολλαπλά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη της χώρας που ξεκλειδώσει η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Το κόστος που θα είχε η παράταση αυτής της διένεξης δεν ήταν μικρό (οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό). Οποιαδήποτε διένεξη πέρα από το άμεσο κόστος (στρατιωτικές δαπάνες κ.λπ.), έχει και ευρύτερο στις διεθνείς σχέσεις, γιατί τις εξαρτούμε, τη συμμετοχή μας ή συμφωνία μας σε κάποια πράγματα, από τη στάση που έχει κάποια τρίτη χώρα στη διένεξη αυτή.

Περιορίζονται, δηλαδή, τα όρια της εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας, δεν είναι μικρό κόστος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «μία μικρή χώρα σαν την Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να έχει πολλά τέτοια ζητήματα ανοιχτά και να δέχεται πολλούς "εκβιασμούς". Δεν είχαν μόνο οι γείτονες πρόβλημα για την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερο.

Η επίλυση της διένεξης μας ανοίγει πολύ περισσότερους δρόμους στα Βαλκάνια τόσο με την ίδια τη γειτονική χώρα, όσο και ευρύτερα. Πράγματα που δεν μπορούσαν να γίνουν πριν, τώρα μπορούν να γίνουν, στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Δεν μπορούσαμε να έχουμε διμερείς διακρατικές συμβάσεις και συμφωνίες, όπως με άλλες χώρες, αλλά και να διαδραματίσουμε έναν ευρύτερο ρόλο».

Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού εξήγησε πως με τη συμφωνία αναβαθμίζεται το λιμάνι του Πειραιά: «Λόγω του κινεζικού "Δρόμου του Μεταξιού" ή της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη σημασία ο σιδηροδρομικός άξονας Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι-Βουδαπέστη κ.λπ. Η επίλυση θα βοηθήσει και επιταχύνει την υλοποίησή του, ώστε τελικά να επιτρέπεται η ροή εμπορευμάτων και ο Πειραιάς να καταστεί το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Μεσογείου».

Με αφορμή τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια επισήμανε: «Μετά τη συμφωνία, για πρώτη φορά κλήθηκε η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια (πρωτοβουλία του Βερολίνου από το 2014). Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι πολιτικά μπορούμε να έχουμε έναν ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, που δεν μπορούσαμε. Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια, η επίλυση αυτής της διένεξης θα μας δώσει πολύ περισσότερες δυνατότητες».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το μεγάλο πεδίο που ανοίγει με την πΓΔΜ είναι στον χώρο των υποδομών, των μεταφορών, του σιδηροδρόμου και της ενέργειας. «Και εμείς και οι γείτονες έχουμε ένα ζήτημα με την παλαιότητα κάποιων ενεργειακών υποδομών και θα μπορούσαμε να δούμε κοινά προγράμματα. Κεντρικό ζήτημα είναι, επίσης, οι τράπεζες, με βάση τις συμφωνίες προηγούμενων κυβερνήσεων υπάρχει μία υποχώρηση στην ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια, που ήταν πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Όλες αυτές οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν στα Βαλκάνια επειδή υπήρχαν ελληνικές τράπεζες που μπορούσαν να τις χρηματοδοτήσουν. Βρισκόμαστε σε μία προσπάθεια να υπάρξει ξανά ελληνική παρουσία με διαφορετικούς όρους. Η συμφωνία έρχεται την κατάλληλη στιγμή» υπογράμμισε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ