Σέξι, προκλητικό αλλά και φτηνιάρικο. Το λεοπάρ σχέδιο κυριαρχεί στη μόδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Γιατί όμως; Τι είναι αυτό που το κάνει να θέλουν όλες να το φορέσουν;
Σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία από τη δεκαετία του ‘50, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Έρθα Κιτ, φαίνεται να φορά από πάνω μέχρι κάτω ένα φόρεμα με λεοπάρ πριντ. Δείχνει γεμάτη αυτοπεποίθηση και προκλητική, ενώ δίπλα της ένα τσίτα κάθεται νωχελικά δεμένο με λουρί.
Είναι μια ιστορική φωτογραφία. Είναι επίσης μία από τις φωτογραφίες που, τρεις δεκαετίες μετά, ενέπνευσαν την τραγουδίστρια burlesque Τζο Ουέλντον να αρχίσει να ερευνά την ιστορία και την κληρονομιά του λεοπάρ πριντ. Τα ευρήματά της, έχουν συγκεντρωθεί σε ένα βιβλίο με τίτλο « Fierce: The History of Leopard Print», στο οποίο η Ουέλντον καταγράφει την προέλευση, την εξέλιξη και την συνεχή αλλαγή ενός από τα πιο πανταχού παρόντα σχέδια της μόδας.
«Η Κιτ ήταν το σημείο εκκίνησης γιατί είχα γοητευτεί από αυτή όταν ήμουν παιδί» δήλωσε η Ουέλινγκτον σε τηλεφωνική επικοινωνία με το CNN. «Έδειχνε εντυπωσιακή με τα λεοπάρ ρούχα – μια δυνατή φιγούρα. Αλλά ήταν και μια γυναίκα ουσίας. Για μένα, το σχέδιο αυτό αποτυπώνει και τις δύο αυτές απόψεις».
A post shared by Jo Weldon (@headmistressjo) on Jun 20, 2018 at 6:47pm PDT
Τα λεοπάρ σχέδια έχουν χρησιμοποιηθεί ως ένδειξη εξουσίας, ανεξαρτησίας και εμπιστοσύνης για αιώνες, σύμφωνα με την Ουέλντον.
«Η λεοπάρδαλη θεωρείται ως ένα άγριο, πολύ ανθεκτικό ζώο» λέει η ίδια. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι νιώθουν μια πρωταρχική σύνδεση με τα ζώα αυτά».
Ιστορικά, οι λεοπαρδάλεις έχουν διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στις εικονογραφίες ανά τον κόσμο.
Η «καθισμένη γυναίκα του Çatalhöyük», ένα πήλινο ειδώλιο που χρονολογείται γύρω στο 6.000 π.Χ., δείχνει μια γυναικεία φιγούρα που στηρίζει το χέρι της σε μια λεοπάρδαλη.
Η Σεσάτ, η αιγυπτιακή θεότητα της σοφίας, απεικονίζεται συχνά φορώντας λεοπάρ ή σχέδια από τσίτα. Και η θεά Xi Wangmu, γνωστή ως βασίλισσα Μητέρα της Δύσης στην κινεζική μυθολογία, απεικονίζεται με τα δόντια μιας τίγρης και την ουρά μιας λεοπάρδαλης.
«Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, η γούνα με πριντ λεοπάρ σηματοδοτούσαν τον πλούτο και την εξουσία» δήλωσε η Ουέλινγκτον. «Μετά, στον 20ο αιώνα, ξεκίνησε η μαζική παραγωγή υφασμάτων και ενδυμάτων με λεοπάρ σχέδια».
Μια εξελισσόμενη τάση
Η φήμη του λεοπάρ σχεδίου έχει περάσει πολλά στάδια επαναλήψεων από τότε. Έχει θεωρηθεί προκλητικό, ευτελές και επικίνδυνο. Έχει φορεθεί από διάσημες και έχει συνδεθεί με τα φθηνά ρούχα. Στην ποπ κουλτούρα, από τις ταινίες μέχρι τη μουσική, οι γυναίκες που φορούν λεοπάρ σχέδια έχουν χαρακτηριστεί ως ρηχές και χαμηλών ηθών.
Στην αντίπερα όχθη, το μοτίβο αυτό έχει επίσης αγκαλιαστεί από τα ανώτερα στρώματα της μόδας. Ο Christian Dior πιστώνεται ως ο πρώτος σχεδιαστής που έβαλε το λεοπάρ σχέδιο – παρά τη γούνα – στις πασαρέλες το 1947. Οι διάσημες style icons όπως η Ζοζεφίν Μπέικερ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Τζάκι Κένεντι έχουν φορέσει αυτό το σχέδιο.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Μπιγιονσέ έχει κάνει μια δημόσια εμφάνιση με λεοπάρ σχέδιο, όπως η Άννα Γουίντουρ και η Μισέλ Ομπάμα. Και κάθε σεζόν, τα περιοδικά μόδας χαιρετούν την επιστροφή του λεοπάρ στις πασαρέλες, από τον Balmain ως τον Armani και από τον Cavalli έως τον οίκο Givenchy.
«Το λεοπάρ σχέδιο έχει επηρεαστεί σε τόσες πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις επειδή είναι ανοιχτό σε ερμηνείες» δήλωσε η Ουέλντον. «Μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερο που δείχνει υπέροχο δίπλα σε τολμηρά χρώματα, αλλά και να ξεχωρίσει από μόνο του».
«Η εκτίμησή μας σε αυτό έγκειται στη σχέση μας με το ζώο: Το θαυμάζουμε και το φοβόμαστε, το βρίσκουμε ακαταμάχητο, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι επικίνδυνο. Από την άλλη τα αιλουροειδή είναι κατά κάποιον τρόπο παιχνιδιάρικα. ‘Όλα αυτά αποτυπώνονται στο σχέδιο και περνούν στην γυναίκα που το φοράει».
Αυτές οι διχοτομίες μπορεί να εξηγήσουν την αντοχή του σχεδίου αυτού στην δημόσια φαντασία καθώς και την συνεχιζόμενη δημοτικότητά του από διαφορετικούς καταναλωτές. Η Ουέλντον πιστεύει ότι η διαρκώς εξελισσόμενη αυτή τάση είναι σήμερα, τόσο σημαντική όσο ποτέ.
A post shared by Jo Weldon (@headmistressjo) on Jun 3, 2018 at 4:55pm PDT
«Σε όλες τις μορφές του – την εκλεπτυσμένη, την πολυτελή, την επαναστατική, την σέξι – το λεοπάρ σχέδιο κάνει μια δήλωση. Δεν μπορεί να αγνοηθεί και είτε θα σας αρέσει είτε θα το μισείτε. Γι’ αυτό και επικρατεί ακόμη στην κυρίαρχη κουλτούρα. Σε μια εποχή που οι γυναίκες αναπτύσσονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και προσπαθούν να καθορίσουν και να επιβεβαιώσουν το τι σημαίνει να είσαι ισχυρή γυναίκα, το μοτίβο αυτό είναι σαν να λέει: ‘Θέλω να με βλέπουν’».
Φωτογραφίες: AP, Splash News, wikipedia