Οι αγορές δεν αξιολογούν θετικά την απόφαση για την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης των 15 δισ. ευρώ ούτε τις δηλώσεις Κερέ για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το QE.
Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας τονίζοντας ότι οι αγορές ζητούν μεγαλύτερη αξιοπιστία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής,
Στην ανάλυσή του ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι η πορεία των αγορών, είτε γίνεται αναφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην αγορά των κρατικών ομολόγων είτε στις πενιχρές αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, είναι αναντίστοιχη της ολοκλήρωσης του 3ου προγράμματος και της δυνητικής πρόσβασης του δημοσίου, των επιχειρήσεων και των τραπεζών σε δανεισμό από το εξωτερικό με καλύτερους όρους για τη χώρα μας.
Ταυτόχρονα, σημειώνει ο ΣΕΒ, οι αγορές αξιολογούν αρνητικά τις δηλώσεις Κερέ (ΕΚΤ) ότι, στο πλαίσιο της ενισχυμένης και μόνο εποπτείας, δεν πρόκειται να επιτραπεί η διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, και, κατ’ επέκταση, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ούτε, βεβαίως, αξιολογούν θετικά την απόφαση του Eurogroup για την αναβολή μέχρι τις αρχές Αυγούστου 2018 της εκταμίευσης της δόσης των €15 δισ., έως ότου η Ελλάδα παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα ύψους €28 εκατ. για να αναπληρωθεί απώλεια εσόδων από τη μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μέχρι τέλους του 2018 το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνονται από προσφυγικές ροές, κατά παρέκκλιση των συμφωνηθέντων.
Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν στο ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό των συμφωνηθέντων από την ελληνική πλευρά.
Διαφορετικά, όπως σχολιάζει, και σε συνδυασμό με την επερχόμενη πολιτική πόλωση και τις πιθανές ασυνέχειες στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, οι προοπτικές για μια αναπτυξιακή πορεία διαρκείας θα αποδειχθούν μάλλον περιορισμένες.
Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, καθώς μετά τη συμφωνία για την 4η και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, η αγορά δείχνει να κρατά στάση αναμονής, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να υποχωρεί ελαφρά τον Ιούνιο του 2018.
Την ίδια ώρα, ο προβληματισμός των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας μεγαλώνει, κρατώντας τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Θετικές, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι οι προσδοκίες στη μεταποίηση αναφορικά με την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες -ιδίως από το εξωτερικό- και την απασχόληση, όπως επίσης και στις υπηρεσίες, την ώρα, όμως, που ο ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων επιβραδύνεται.