Μετά από αρκετά χρόνια από την επόμενη βδομάδα η Βουλή θα λειτουργήσει με τα θερινά της τμήματα. Και μπορεί αυτό σε ορισμένους βουλευτές να δημιούργησε πολλά χαμόγελα για πίστεψαν ότι θα συνεχιστεί η πρακτική του παρελθόντος σύμφωνα με την οποία έπαιρναν αμοιβή για τη συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα, όμως σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με την αλλαγή του κανονισμού που ψήφισε το κοινοβούλιο τους έκοψε απότομα τα χαμόγελα αυτά.
Μία από τις αλλαγές που ψηφίστηκαν αφορά την κατάργηση της αμοιβής που είχε θεσπιστεί το 1991 ως πρόσθετη αποζημίωση των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα των θερινών μηνών.
Βεβαία τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το ύψος της πρόσθετης αυτής αμοιβής είχε μειωθεί αρκετά όμως τυπικά δεν είχε κοπεί.
Πάντως το κονδύλι «Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και της Επιτροπές αυτής» στον φετινό προϋπολογισμό είναι 1.321.000 ευρώ.
Αλλες αλλαγές που ψηφίστηκαν αφορούν την αναδιάρθρωση των προβλεπομένων για τη στελέχωση των γραφείων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς τώρα πλέον προβλέπεται ότι για τα δύο πρώτα κόμματα θα υπηρετούν στα γραφεία τους 20 υπάλληλοι της Βουλής από 29 που ήταν μέχρι τώρα, 10 για το τρίτο κόμμα, από 16 που ήταν μέχρι τώρα και από πέντε για τα υπόλοιπα κόμματα. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης περιοδικού (σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή) της Βουλής, για την προβολή του κοινοβουλευτικού έργου και των λοιπών δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου.
Ο Πρόεδρος της Βουλής στην ομιλία του παρουσιάζοντας τις αλλαγές του κανονισμού απάντησε και σε διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση των υπαλλήλων της Βουλής και τόνισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. «Αν κάτι συνέβη, είναι η πρόσληψη με συμβάσεις καθαριότητας απευθείας από τη Βουλή, εκείνων που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια μέσω συνεργείων εργολάβων» (πρόκειται, όπως ανέφερε, για σχεδόν 60 άτομα).
Ακομα πρόσθεσε ότι πολιτική του βούληση είναι όπου εντοπίζονται κενά στη βολή θα πληρωθούν.
«Αυτή τη στιγμή λείπει προσωπικό. Γίνεται δουλειά από όλους μας, ώστε η Βουλή σε αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια που φάνταζε σαν «μαυσωλείο» και ταυτόχρονα χώρος λήψης αντικοινωνικών αποφάσεων, να έχει ζωντανή και δημιουργική επικοινωνία εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Μειώνεται με πολιτικό σκεπτικό αυτά τα χρόνια η απόσταση της Βουλής από την κοινωνία. και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί υπέρ της δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος, ειδικά τώρα κατά την πορεία εξόδου από την κρίση και ενόψει των επόμενων πολύ δύσκολων χρόνων για τη χώρα και την Ευρώπη»
Τέλος όσον αφορά την μονιμοποίηση 68 ατόμων που υπηρετούν ως Ειδικοί Φρουροί στη Βουλή – και παρά το γεγονός ότι για την αλλαγή αυτή ήταν σύμφωνα όλα τα κόμματα, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι θα παγώσει: «Ζητώ να παγώσει. Δεσμεύομαι απολύτως ότι θα επιλυθεί στην προσεχή αναθεώρηση Κανονισμού, το Φθινόπωρο. Ενδεχομένως θα λένε για άλλους «κόκκινους» του Βούτση, κι εγώ δεν θα μπορώ να κυκλοφορώ στο δρόμο. Με πιάνει κόσμος που εύλογα θέλει και το παιδί του να βρει δουλειά. Πώς μπορώ να έχω τόση πίεση και να απολογούμαι».