Αυθεντικά σχέδια και γλυπτά του Γιαννούλη Χαλεπά στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου [εικόνες] - iefimerida.gr

Αυθεντικά σχέδια και γλυπτά του Γιαννούλη Χαλεπά στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου [εικόνες]

Εκθεση του ΠΙΟΠ σε συνεργασία με την εθνική πινακοθήκη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, οργανώνει την περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του τήνιου γλύπτη (1938).

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 17 Ιουλίου (ώρα 19:30) στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου.

Η έκθεση περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, από τις συλλογές της ΕΠΜΑΣ. Επιπλέον, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, τριάντα πέντε σχέδια του Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα.

Το αυθεντικό φωτογραφικό υλικό που εμπλουτίζει την έκθεση προέρχεται από το αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη.

Αυτοπροσωπογραφία, 1930  Μελάνι σε χαρτί, 21,3 x 15,3 εκ. (ΕΠΜΑΣ 7050)  © Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, φωτ. Θάλεια Κυμπάρη


Ο Πύργος, ζωντανό μουσείο γλυπτικής, αποκαλύπτει σε κάθε βήμα του επισκέπτη θαυμάσια δείγματα της τέχνης του μαρμάρου. Εν μέσω όλων αυτών, ένα όνομα ξεφεύγει από το μέτρο: ο Γιανούλης Χαλεπάς, πρόσωπο που εξακολουθεί να συγκινεί τους πάντες, με εντελώς μοναδική θέση στη νεοελληνική γλυπτική.

Με το νεανικό του έργο ανήκει στον 19ο αιώνα, ενώ με τη δεύτερη και τρίτη δημιουργική του περίοδο στον 20ό.

Με τη διάσημη Κοιμωμένη, στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, κέρδισε πολύ νωρίς δόξα και φήμη. Σαράντα χρόνια απουσίας, σταδιακή ανακάλυψη από λόγιους της εποχής και μεγάλη αναγνώριση κατά τα τελευταία χρόνια της Τήνου δημιούργησαν στην Αθήνα τον θρύλο του αγίου, συμβόλου στον χώρο της τέχνης: ο καλλιτέχνης που κατακτά τη νεωτερικότητα, ανεξάρτητα από δεσμεύσεις και περιορισμούς.

Κεφάλι Σατύρου  Γύψος, 65 x 30 x 26 εκ. (ΕΠΜΑΣ 1304/α)  Ακριβές αντίγραφο από το πρωτότυπο του 1878  © Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, φωτ. Σταύρος Ψηρούκης

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας έχει μια αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα: τοποθετεί συνολικά το έργο του Χαλεπά στον «φυσικό» του χώρο, φωτίζοντας νέες ερμηνευτικές οπτικές.

Ερμής καθιστός. Αδημοσίευτο σχέδιο (μολύβι σε χαρτί) του Γιανούλη Χαλεπά (από τον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα)

Τα έργα του, σχέδια και γλυπτά, τοποθετημένα δίπλα σε έργα ομοτέχνων συγχωριανών του, που οι περισσότεροι ήταν συνεργάτες του πατρικού εργαστηρίου (Καπαριάς, Λυρίτηδες, Λαμπαδίτηδες, κ.ά.), αλλά και δίπλα σε τεκμήρια έργων του ηλικιωμένου πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά, διαμορφώνουν μια μοναδική ενότητα, μια συγκινητική επανένωση ψηφίδων της ιστορίας της μαρμαρογλυπτικής στην Τήνο.

Φωτογραφία του Γιανούλη Χαλεπά (αρχείο Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη)

Την έκθεση επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, καθηγήτρια ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Τώνια Γιαννουδάκη, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης. Τον κατάλογο (εκδόσεις ΠΙΟΠ), που διαθέτει άρτια επιστημονική τεκμηρίωση και πλούσια εικονογράφηση, επιμελήθηκε η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά με τη συμβολή της Τώνιας Γιαννουδάκη.

Εξωτερική άποψη του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς © ΠΙΟΠ, φωτ. Νίκος Δανιηλίδης.

Η έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Αυθεντικά σχέδια και γλυπτά του Γιαννούλη Χαλεπά στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Κλειστά 15 Αυγούστου
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01 Τ: 22830 31290

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ