Ένας έφηβος από τη Μιανμάρ, μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, έπαιξε ζωτικό ρόλο, όπως αποδείχθηκε, στη διάσωση των συμπαικτών και του προπονητή του από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.
Χάρη στην καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας ο Αντούλ Σαμ μπόρεσε να συνεννοηθεί εκ μέρους των άλλων παιδιών με τους Βρετανούς διασώστες όταν εντοπίστηκαν εννιά μέρες μετά την έναρξη της περιπέτειάς τους.
«Τι μέρα είναι;» ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησε, ενημερώνοντάς τους ότι πεινούσαν.
Ο 14χρονος, που μιλά συνολικά πέντε γλώσσες -ταϊλανδέζικα, βιρμανικά, κινεζικά και τη διάλεκτο Γουά, που μιλούν οι κάτοικοι της μεθορίου Μιανμάρ-Κίνας- εξήγησε στους δύτες πόσον καιρό βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη σπηλιά και τι χρειάζονταν. Οι Ταϊλανδοί βατραχάνθρωποι ανήρτησαν μια φωτογραφία του αγοριού μ’ ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό του, που αντανακλούσε την αισιοδοξία παρά τη δραματική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η παρέα των 13.
«Είμαι ο Αντούλ κι είμαι καλά στην υγεία μου», είπε το παιδί στα ταϊλανδέζικα στο πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε από τη σπηλιά λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό τους. Ενώ απηύθυνε κι έναν παραδοσιακό ταϊλανδέζικο χαιρετισμό – άλλη μια ένδειξη της έμφυτης ευγένειάς του, όπως λένε οι καθηγητές του.
«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν μιλώ γι’ αυτόν είναι οι ευγενικοί του τρόποι. Χαιρετά κάθε φορά όποιον καθηγητή συναντά», είπε ένας δάσκαλός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Όμως πίσω από το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό του κρύβεται μια ιστορία γεμάτη πόνο. Οι γονείς του τον άφησαν πριν από οκτώ χρόνια σε μια εκκλησία Βαπτιστών στην Ταϊλάνδη, αναθέτοντας στον πάστορα και τη γυναίκα του τη φροντίδα του. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αντούλ, την αυτοδιοίκητη περιοχή Γουά, που δεν αναγνωρίζει ούτε η Μιανμάρ, ούτε η διεθνής κοινότητα, οι δυνατότητες να σπουδάσει κανείς και να βρει δουλειά είναι πενιχρές, καθώς είναι άντρο ανταρτών και εμπόρων ναρκωτικών. Με το μέλλον να διαγράφεται δύσκολο χωρίς διαβατήριο, ταυτότητα ή πιστοποιητικό γέννησης ο νεαρός έκανε σκοπό της ζωής του να πετύχει στη ζωή του. Είναι άριστος μαθητής, έμαθε τρία μουσικά όργανα και κέρδισε τρόπαια σε κάθε άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε. «Είναι ένα διαμάντι», καμαρώνουν οι καθηγητές του...