Επεισόδια σημειώθηκαν στην Ξάνθη λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση ανάμεσα σε διαδηλωτές της Πρωτοβουλίας Αντίστασης και μονάδες των ΜΑΤ.
Όπως αναφέρει το thrakitoday.com παρά το γεγονός πως ο χώρος περιμετρικά της Πλατείας Ελευθερίας, όπου βρίσκονταν οι επίσημοι, φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ είχαν τοποθετηθεί και κάγκελα, οι διαδηλωτές πλησίασαν τους επισήμους φωνάζοντας συνθήματα, ενώ προσπάθησαν να πλησιάσουν περισσότερο τον χώρο της παρέλασης οπότε και σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και τα ΜΑΤ.
Λίγα λεπτά αργότερα οι διαδηλωτές αποχώρησαν, κατευθυνόμενοι προς την κεντρική πλατεία της πόλης φωνάζοντας συνθήματα περιφερειακά του χώρου διεξαγωγής της παρέλασης.
Η παρέλαση συνεχίστηκε κανονικά χωρίς να σημειωθούν άλλα επεισόδια.
Έριξαν χημικά στους δρόμους γύρω από την παρέλαση
Στην Πάτρα σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, όταν άνδρες της αστυνομίας επιχείρησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση πολιτών στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, ενώ χτύπησαν αρκετούς διαδηλωτές με γκλοπ. Η αστυνομία προχώρησε σε 30 προσαγωγές.
Επεισόδια και στην Κοζάνη
Επεισόδια σημειώθηκαν πριν την έναρξη της παρέλασης και στην Κοζάνη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Ματαιώθηκε η παρέλαση στο Ηράκλειο
Επεισόδια σημειώθηκαν πριν καν ξεκινήσει η παρέλαση και στο Ηράκλειο, ενώ η ΕΛΑΣ έκανε και ρίψη χημικών με αποτέλεσμα αρκετοί Ηρακλειώτες που είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση να αποχωρήσουν.
Στον χώρο της παρέλασης, συγκεντρώθηκαν πολλοί διαμαρτυρόμενοι πολίτες που έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και με πανό και συνθήματα καταφέρθηκαν κατά των πολιτικών και του μνημονίου. Στη συνέχεια με αντιμνημονιακά συνθήματα πραγματοποίησαν την δική τους «παρέλαση» διαμαρτυρίας
Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος απηύθυνε έκκληση προς όλους τονίζοντας πως «είμαστε όλοι αδέλφια» και ζήτησε απ' όλους να σεβαστούν τη σημερινή ημέρα και να γίνει η παρέλαση .
Μετά τα επεισόδια και τις διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν στο Ηράκλειο ματαιώθηκε τελικά η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Ύστερα από συνεχείς συσκέψεις, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι «λόγω της παρούσας συνθήκης και για την ασφάλεια των μαθητών η παρέλαση ακυρώνεται».
Νωρίτερα, σε αστυνομικό κλοιό ήταν και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη δοξολογία, στην οποία παρευρέθηκαν μόνο ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ενώ δεν παρέστη κανείς από τους βουλευτές του Νομού.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά ματαιώθηκε παρέλαση στο Ηράκλειο.
Στα αίτια της ματαίωσης της παρέλασης στο Ηράκλειο αναφέρθηκε, με δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ειχε συγκαλέσει σειρά συσκέψεων για την οργάνωση της παρέλασης, υπό τον κίνδυνο των επεισοδίων απο αγανακτισμένους πολίτες.
«Δεν μπορούσε να γίνει η παρέλαση κάτω από συνθήκες που θα έθεταν σε κίνδυνο τα παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκείνο που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και ηρεμία. Εάν επιμέναμε για τη διεξαγωγή μιας παρέλασης, υπό την προστασία της αστυνομίας και με δακρυγόνα, θα ήταν μια αστοχη πράξη» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για να στοχοποιούμε πρόσωπα».
Εξάλλου, απαντώντας στο αίτημα των διαμαρτυρομένων για την αποχώρηση των πολιτικών προσώπων από την παρέλαση, ο κ. Κουκιαδάκης είπε ότι ούτε η κυβέρνηση ήταν παρούσα, ούτε οι βουλευτές, ενώ για τη δική του παρουσία υποστήριξε ότι έχει την ευθύνη της διενέργεια της παρέλασης.
«Δεν έφυγα από τον χώρο γιατί ήμουν υπεύθυνος για την παρέλαση και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας που ήταν εδώ για να παρελάσουν» ανέφερε ο κ. Κουκιαδάκης.
Χημικά και συγκρούσεις στα Χανιά
Έκρυθμη η κατάσταση και στα Χανιά καθώς μπροστά από τον κήπο, στη Λ. Δημοκρατίας δημιουργήθηκαν συμπλοκές μεταξύ των Αστυνομικών και των συγκεντρωμένων. Μια γυναίκα λιποθύμησε εξαιτίας της ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε από τη χρήση χημικών και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Ο κόσμος συγκεντρώθηκε λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι μπροστά στην είσοδο του κήπου και άρχισε να φωνάζει αντιμνημονιακά συνθήματα.
Τα ΜΑΤ απομάκρυναν ηλικιωμένους στην Αθήνα που φώναζαν συνθήματα
Ένταση προκλήθηκε λίγο πριν από το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης και στην Αθήνα όταν άνδρες των ΜΑΤ απομάκρυναν πολίτες-κυρίως ηλικιωμένους-που προσπάθησαν να πλησιάσουν στην εξέδρα των επισήμων και να φωνάξουν συνθήματα.
Η αστυνομία τους περικύκλωσε και έστησε ανθρώπινο τείχος εμποδίζοντας τους και αναγκάζοντας τους έτσι να οπισθοχωρήσουν εν μέσω αποδοκιμασιών.
Παρατράγουδα σε Τρίπολη-Κόρινθο
Παρατράγουδα σημειώθηκαν με τη λήξη της παρέλασης στην Καλαμάτα, όπου απειλήθηκαν επεισόδια, όταν υπήρξε παρεξήγηση μιας ομάδας πολιτών, προσκείμενη στην Χρυσή Αυγή, με μια άλλη ομάδα πολιτών του αριστερού χώρου και σημειώθηκε μικροσυμπλοκή, η οποία έληξε με την παρέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας.
Παράλληλα, μια άλλη ομάδα του αριστερού χώρου που ήθελε να παρελάσει φωνάζοντας συνθήματα, πέρασε τελικά, αφού είχαν φύγει η επίσημοι κι αφού πρώτα σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε προσαγωγές πολλών ατόμων, από τους οποίους ένας συνελήφθη.
Στην Κόρινθο, μια μικρή ομάδα πολιτών φώναζε αντιμνημονιακά και υβριστικά συνθήματα, ενώ μετά το πέρας της παρελάσεως, μόλις που είχαν απομακρυνθεί από την θέση τους οι επίσημοι, έκανε μια μεγάλη ομάδα από την «Πρωτοβουλία πολιτών Ν. Κορινθίας'» και εκπαιδευτικούς έκανε σιωπηλή παρέλαση με ένα τεράστιο πανό που έγραφε "ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ''.
Στην Τρίπολη και το Ναύπλιο οι παρελάσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Ακούστηκαν μόνο αντιμνημονιακά συνθήματα συγκεντρωμένων πολιτών που είχαν αναρτήσει και πανό.
Η κυβέρνηση στις παρελάσεις είχε χαμηλή εκπροσώπηση στις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, από γενικούς γραμματείς υπουργείων. Στην Καλαμάτα ήταν ο γγ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος, στην Τρίπολη ο γγ Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Νίκος Γεωργαράκος και στην Κόρινθο η γγ Αγροτικής Πολιτικής Γεωργία Μπαζώτη-Μητσώνη .
Σημειώνεται ότι οι παρελάσεις έγιναν με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης πρωτοφανή για την Πελοπόννησο, που από νωρίς είχαν πάρει θέση, με την απουσία πολλών βουλευτών, χωρίς εξέδρες επισήμων, εκτός από την Τρίπολη. Κατά την παρέλαση, ελάχιστοι ήταν οι μαθητές που έστρεψαν το κεφάλι προς τους επισήμους. Οι περισσότεροι κοιτούσαν μπροστά, ενώ πολλοί έστρεφαν το βλέμμα τους και απέναντι.