Περικοπές με... ουρά σε δημόσιο και κράτος πρόνοιας - iefimerida.gr

Περικοπές με... ουρά σε δημόσιο και κράτος πρόνοιας

Περικοπές με... ουρά σε δημόσιο και κράτος πρόνοιας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρέχουν και δεν φτάνουν οι συνάδελφοι του Φίλιππου Σαχινίδη, στους οποίους πέφτει το βάρος της επιπλέον προσαρμογής την επόμενη διετία καθώς, όπως προβλέπει το Νέο Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει στα χέρια του έως την επόμενη Παρασκευή το προσχέδιο των περικοπών στο Δημόσιο και στο Κράτος Πρόνοιας ύψους τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ.

Aυτό θα γίνει γιατί αμέσως μετά τις κάλπες το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες στο νέο πακέτο μέτρων της περιόδου 2013- 2014.

Τις υπηρεσίες των νευραλγικών υπουργείων θα συνδράμουν τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα που επιστρέφουν στην Αθήνα, ελέγχοντας παράλληλα εάν προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει νόμος του Κράτους, καθώς πέρα από τους δημοσιονομικούς στόχους, η Τρόικα ζητά, πλέον, από την εφαρμογή του Προγράμματος και αποτελέσματα στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.

Ο κεντρικός στόχος, από τον οποίο δεν μπορεί να αποκλίνει η Ελλάδα, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% το 2014, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης (2,5% από το 2014), να μειωθεί το Δημόσιο Χρέος κατά 112 δισ ευρώ έως το 2020.

Για τους βραχυπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να αποδώσουν πλήρως τα φετινά πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, ενώ για την επόμενη διετία θα απαιτηθούν 11,5 δισ. ευρώ επιπλέον.
Οι περικοπές στο Δημόσιο θα ξεκινήσουν από τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες θα αρχίσουν από τον Ιούνιο και να διαμορφωθούν στο 12% μεσοσταθμικά, με προσδοκώμενο όφελος μόνο για φέτος περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Συν τοις άλλοις, θα αναθεωρηθεί το νέο σύστημα προαγωγών με βάση το νέο βαθμολόγιο- μισθολόγιο, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αύξηση του μισθολογικού κόστους, θα πρέπει να αποχωρήσουν υποχρεωτικά μέσω της εργασιακής εφεδρείας 15.000 υπάλληλοι έως το τέλος του έτους, ενώ θα πολλαπλασιαστούν «λουκέτα» και συγχωνεύσεις φορέων έτσι ώστε να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2,1 δισ. ευρώ έως το 2015.

Στο πεδίο των κοινωνικών δαπανών, το «ψαλίδι» θα ξεκινήσει από επιδόματα πρόνοιας με στόχο τη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 2,1 δισ. ευρώ εντός της 4ετίας. Στόχος, σύμφωνα με τη Τρόικα, είναι να ενισχύονται εφεξής μόνο οι πραγματικά ασθενέστεροι, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της, ένα μεγάλο μέρος αυτών των επιδομάτων καταλήγει σε πολίτες με υψηλά εισοδήματα.

«Κλειδί» χαρακτηρίζεται από τη Τρόικα και η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, ενώ στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν μείωση των κύριων αλλά και των επικουρικών συντάξεων από φέτος. Εως τον Ιούνιο θα πρέπει να γίνουν, επίσης, οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την εξάλειψη των οφειλών και των ελλειμμάτων στα ταμεία εφάπαξ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ