Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ υπόσχεται μεν ότι θα κάνει μονοψήφιο τον καλπάζοντα πληθωρισμό, αλλά ο S&P ανησυχεί για την τοποθέτηση του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
«Την επόμενη περίοδο θα εργαστούμε εντατικά για τη μείωση του πληθωρισμού σε μονοψήφιο αριθμό», είπε ο Αλμπαϊράκ κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου, με στόχο προφανώς να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 15,39%, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2003, ενώ η λίρα αποδυναμώνεται. Μετά την τοποθέτηση του Αλμπαϊράκ- συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του Ερντογάν- στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η λίρα υποχώρησε κατά 3,5% έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές ανησυχούν για τις πιέσεις που θα μπορούσαν να ασκηθούν κυρίως στην Κεντρική Τράπεζα.
Την Τρίτη, ο Αλμπαϊράκ δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα όσον αφορά τη νομισματική και δημοσιονομική πειθαρχία και ότι θα εφαρμόσει μια εύρωστη και ενεργητική νομισματική πολιτική. «Η Τουρκία θα γράψει νέα ιστορία», διαβεβαίωσε.
Προειδοποιήσεις από S&P
Ομως, την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγησης S&P προειδοποίησε ότι η απόφαση Ερντογάν να κάνει τον γαμπρό του υπουργό Οικονομικών δείχνει ότι η εξουσία στη χώρα γίνεται τώρα όλο και πιο συγκεντρωτική.
Ο S&P κατατάσσει το αξιόχρεο της Τουρκίας στη βαθμίδα «BB-», χαμηλότερα από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους - Moody's και Fitch - αλλά ένας από τους υψηλόβαθμους αναλυτές της, ο Φρανκ Γκιλ, δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα παραμένει στο επίκεντρο μετά τις πολιτικές αλλαγές.
«Είναι λίγο πρόωρο να βγάλει κανείς συμπεράσματα, αλλά προφανώς η λήψη αποφάσεων γίνεται όλο και πιο συγκεντρωτική. Οταν στα κράτη λειτουργούν οι θεσμοί, υπάρχει μια ισχυρή δημόσια διοίκηση που μπορεί να παίρνει αποφάσεις, τεχνικές αποφάσεις που συχνά λαμβάνονται σε μη πολιτικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον στην περίπτωση της Τουρκίας», είπε ο Γκιλ.
«Παρακολουθούμε από κοντά ποια θα είναι η πολιτική σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ποια θα είναι η συνολική δημοσιονομική στάση της Τουρκίας. Θα υπάρξουν και άλλες παρατάσεις στο πλαίσιο εγγύησης των δανείων; Και από πού θα προέλθει η ανάπτυξη, δεδομένου ότι θεωρούμε πως η ικανότητα χρηματοδότησης των τραπεζών έχει σχεδόν εξαντληθεί;», συμπλήρωσε.
Πάντως, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν η κυβέρνηση θα αρχίσει να παρέχει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη στην οικονομία για να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο πλήγμα από τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων. Αν το κάνει, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα κρατικού χρέους, είπε.
Πηγή: ΑΠΕ/ Reuters, ΑFP