Το περιφερειακό κανάλι ΕΝΑ της Καβάλας, επέλεξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να ανοίξει τα πρώτα χαρτιά της κυβέρνησης, αναφορικά με το μοίρασμα των 700 εκατ. ευρώ, που θεωρητικά θα έχει εξασφαλίσει στο τέλος της χρονιάς.
«Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με το φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές, υπέρ και κατά. Ποτέ δεν είναι μια επιλογή η βέλτιστη, πάντα θα μπορούσες να κάνεις και κάτι άλλο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, σε μια έμμεση παραδοχή ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε αυτά τα συγκεκριμένα τρία πεδία απέβησαν λίαν επιβαρυντικές για χιλιάδες φορολογούμενους.
Τι βάρος μπορεί να σηκώσει, όμως, ο Προϋπολογισμός του 2019, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η κυβέρνηση «καίγεται» να αναστείλει, να περιορίσει ή έστω να «παγώσει» προσωρινά και τις μειώσεις στις συντάξεις;
Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% έχει δημοσιονομικό κόστος 877 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά, οι αλλαγές στην κλίμακα της έκτακτης εισφοράς (πλήρης απαλλαγή για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ και μειώσεις συντελεστών στα επόμενα κλιμάκια) κοστίζει άλλα 368 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ (με πλαφόν τα 70 ευρώ) απαιτεί επιπλέον 209 εκατ. ευρώ.
Ειδικά όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, η κατάσταση περιπλέκεται καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2019, η οποία θα φέρει τα πάνω- κάτω στους φόρους ακινήτων, καθιστώντας επιβεβλημένη μια ριζική αναθεώρηση συντελεστών και κλιμακίων του αντιδημοφιλούς φόρου κατοχής ακίνητης περιουσίας.
Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο σχεδιασμός απαιτεί χειρουργικές παρεμβάσεις, καθώς μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζεται το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας για την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, είναι η αξιοποίηση του πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ, άρα και των υπερεισπράξεων από τις εισφορές.
Σε κάθε περίπτωση, τον τελευταίο λόγο στις όποιες φοροελαφρύνσεις καταλήξει η κυβέρνηση, θα έχουν οι Θεσμοί, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Αθήνα προς το τέλος Σεπτεμβρίου, για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, έχοντας βασικό αντικείμενο το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2019.