Τέσσερα παιδιά διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, ενώ ακόμη 8 μαθητές καθώς και ο προπονητής τους αναμένεται να βγουν τις επόμενες ώρες.
Η ομάδα έχει παγιδευτεί σε ένα σύστημα σπηλαίων για πάνω από δύο εβδομάδες.
Ιατρικοί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη σωματική και πνευματική υγεία των αγοριών μετά τη δοκιμασία και την εκτεταμένη έκθεσή τους στο περιβάλλον των σπηλαίων.
Ο δρ Πολ Άουερμπακ, καθηγητής ιατρικής έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, προειδοποίησε ότι τα αγόρια κινδυνεύουν να αναπτύξουν ιστοπλάσμωση ή «νόσο των σπηλαίων», που προκαλείται από την εισπνοή των σπόρων του μύκητα Histoplasma capsulatum.
Μιλώντας στο CTV News, είπε: «Πρόκειται για σπόρους που εντοπίζονται συχνά σε σπηλιές και βρίσκονται συνήθως στις εκκρίσεις των νυχτερίδων. Σε ένα άτομο με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα, συνήθως εμφανίζεται ιστοπλάσμωση και ο ασθενής δεν το γνωρίζει καν ότι πάσχει. Μπορεί να έχουν λίγο πυρετό, λίγο βήχα και μοιάζει με μια ιογενή ασθένεια, η οποία απλά περνά. Αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει μια πιο σοβαρή ασθένεια, ιδιαίτερα σε ανθρώπους που πάσχουν από οποιαδήποτε σημαντική ανοσοκαταστολή».
Η ιστοπλάσμωση συνήθως επηρεάζει τους πνεύμονες και τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε διάστημα τριών έως 17 ημερών μετά την έκθεση στον ιό. Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, ξηρό βήχα και δυσφορία στο στήθος.
Ενώ η κατάσταση είναι σχετικά αβλαβής στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μπορεί να είναι σοβαρή σε νεαρά και ηλικιωμένα άτομα ή σε άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης Ναρογκσάκ Οσοτανακόρν δήλωσε χθες πως η αποστολή διάσωσης είχε ανασταλεί για τη νύχτα μετά την επιτυχή απομάκρυνση των 4 αγοριών, αλλά σημείωσε πως η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε 10 – 20 ώρες.