Με διαφορά 9,8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται η Νέα Δημοκρατία ως προς την πρόθεση ψήφου που καταγράφεται στις τάσεις της MRB.
Συγκεκριμένα, στη μέτρηση που έγινε στις 22-29 Ιουνίου, στις τάσεις της MRB, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,2%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 8,9%, Χρυσή Αυγή 7,1%, ΚΚΕ 5,8%, Ενωση Κεντρώων 2,9%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 1,8%, Ελληνική Λύση 1,1%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%.
«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 3,4% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ: 7,2% και Λευκό-Άκυρο-Αποχή: 8,6%.
Στην παράσταση νίκης, προηγείται με 55,4% η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 19,6%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 15,9%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με ποσοστολό 5,1% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 3,9%.
Στο ερώτημα πότε θα θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 48% απαντά να προκηρυχθούν πρόωρα, το 43,4% να προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019), ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 36,6% απαντά ότι θα προκηρυχθούν πρόωρα, ενώ το 53,6% εκτιμά ότι θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,8% των ερωτηθέντων και ο αρχηγός της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 32,6%.«Κανένας από τους δύο» απαντά το 40,1%.
Πάνω από 8 στους 10 εκτιμούν ότι τα πράγματα στη χώρα πάνε πολύ άσχημα
Αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα η έρευνα της MRB δεν βγάζει ιδιαίτερη αισιοδοξία, καθώς στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 86,4% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα» και μόλις το 2% απαντά ότι είναι «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».
Επιπλέον στο ερώτημα αν οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά, το 65,2% απαντά «Μάλλον όχι-Σίγουρα όχι» και το 25,4% «Σίγουρα Ναι-Μάλλον Ναι», ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 65,3% «Μάλλον όχι και σίγουρα όχι» και 24% «Σίγουρα ναι-Μάλλον ναι».
Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 69% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ποσοστό 11,4% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.
Τέλος στο ερώτημα, πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, το 87,2% απαντά «Πολύ κακή - κακή».
Αξιολόγηση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Στο ερώτημα «με βάση αυτά που γνωρίζετε, έχετε ακούσει, έχετε διαβάσει, πώς κρίνετε συνολικά τη Συμφωνία», το 68,3 απαντά «μάλλον αρνητικά/σίγουρα αρνητικά», ενώ το 12,8% «σίγουρα θετικά/μάλλον θετικά».