Θετικά εκφράστηκε η πλειοψηφία των αγορητών στο Ευρωκοινοβούλιο, για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Στις τοποθετήσεις τους, μετά τις ομιλίες των Π. Μοσκοβισί και Μ. Σεντένο, θεώρησαν πως η απόφαση συνιστά επιτυχία για την Ελλάδα που «στέκεται πλέον στα πόδια της», αλλά και για την ευρωζώνη - ενώ επεσήμαναν πως οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να συνεχιστούν.
Από πλευράς Ελλήνων ευρωβουλευτών, ο Γιώργος Κύρτσος (PPE) επανέφερε το ερώτημά του, γιατί εγκαταλείφθηκε η γαλλική πρόταση που συνέδεε τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το ύψος των τοκοχρεολυτικών υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου, καθώς, όπως σημείωσε, η σύνδεση αυτή θα μείωνε την πίεση στην οικονομία και τους πολίτες. Άσκησε επίσης κριτική, τονίζοντας πως, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε και δεσμεύτηκε να εφαρμοστούν περισσότερα μέτρα από όσα είχαν αρχικά προβλεφθεί, η Ελλάδα πήρε τελικά 24 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι προέβλεπε το τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Η διαφορά είναι μεγάλη - τόνισε ο κ. Κύρτσος - και κάνει τη ζωή των Ελλήνων δύσκολη. «Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υπολογίσει ότι με 14 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να τακτοποιηθούν το 70% των κόκκινων δανείων, και έτσι να βγουν κερδισμένοι οι δανειολήπτες και η οικονομία», ανέφερε.
Επίσης υπενθύμισε, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας το μήνυμά του στις αγορές, και ότι το Εurogroup διατηρεί όλα τα νέα μέτρα μείωσης συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων και αύξηση φορολογίας, που είχαν συνδεθεί με την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έτσι, δημιουργείται σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, μια αξιοπερίεργη κατάσταση, με εμάς να συζητάμε το τέλος του προγράμματος και εκατομμύρια Έλληνες πολίτες να ετοιμάζονται να πληρώσουν τον λογαριασμό των νέων μέτρων και του ετεροχρονισμού δεκάδων προαπαιτούμενων, σημείωσε ο ευρωβουλευτής.
«Δημιουργείται μία κρίση αξιοπιστίας, η οποία έχει σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με την κυβέρνηση και - δεν το κρύβω - με το πολιτικό σύστημα στο οποίο πρωταγωνιστεί και το κόμμα στο οποίο ανήκω, διότι εμείς συζητάμε σαν να γίνεται κάτι εξαιρετικά καλό - υπάρχει πρόοδος, το αναγνωρίζω - αλλά δείχνουμε να περιφρονούμε τα προβλήματα του μέσου πολίτη», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κύρτσος.
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος απ' την πλευρά του υπογράμμισε ότι ο καθένας που μιλά για τέλος του μνημονίου στην Ελλάδα, όπως οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προκαλεί τον λαό με απίθανα ψέματα και ότι στο Εurogroup συναποφασίστηκε ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο. «Η εποπτεία, όχι μόνο των θεσμών, κυρίως του κεφαλαίου, δεν καταργείται. Μονιμοποιείται. Ο λαός να μην εγκλωβιστεί σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν προόδου ΣΥΡΙΖΑ και συντήρησης Νέας Δημοκρατίας» είπε, καλώντας τον λαό να βρει τον δικό του δρόμο για κατάργηση μνημονίων και ανάκτηση απωλειών, με οργάνωση και αγώνα, με συμπόρευση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Ο Νότης Μαριάς (ECR) ανέφερε τα τρία μνημονιακά δανειακά πακέτα, όπου η Ελλάδα έλαβε 240 δισεκατομμύρια ευρώ και αναρωτήθηκε: « Πού πήγαν τα λεφτά, κύριε Σεντένο; Πού πήγαν τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριε Μοσκοβισί; Γιατί, αν είχαν πέσει στην ελληνική οικονομία, η χώρα θα είχε απογειωθεί. Πήγαν για να εξοφλήσουν τα παλιά δανεικά, πήγαν για να σώσουν τις ξένες τράπεζες», είπε υπογραμμίζοντας πως για αυτόν τον λόγο η Ελλάδα μετατράπηκε σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο, με στρατιές φτωχών και ανέργων, με εξαθλιωμένους συνταξιούχους, με τους νέους να μεταναστεύουν.
Εξάλλου, η Κωνσταντίνα Κούνεβα (GUE/NGL) «ως ευρωβουλευτής των Ελλήνων και εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσε όλο αυτό το βάρος του τελευταίου προγράμματος», ζήτησε από τον κο Σεντένο και τον κο Μοσκοβισί να μην επιμείνουν σε νέες μειώσεις συντάξεων. «Δεν αντέχουν άλλες μειώσεις οι Έλληνες συνταξιούχοι που βοηθούν και τα άνεργα παιδιά τους. Βοηθήστε σε αυτό: σταθεροποίηση και αύξηση των συντάξεων».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ