Η ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα κληθεί να κρίνει εάν στις ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης θα καταβάλλεται παράβολο από τον κάθε προσφεύγοντα ξεχωριστά, ανεβάζοντας κατά πολύ το χρηματικό ποσό που πρέπει να δίδεται στις ομαδικές προσφυγές ή εάν θα παραμείνει το ποσό των 150 ευρώ για όλους.
Κατά την κρίση της πλειοψηφίας του Β' τμήματος του ΣτΕ, το παράβολο θα πρέπει να καταβάλλεται από καθένα προσφεύγοντα ξεχωριστά, ωστόσο λόγω μείζονος σπουδαιότητας της υπόθεσης, τον τελικό λόγο θα έχει η ολομέλεια του δικαστηρίου.
Αφορμή, στάθηκε μία ομαδική υπόθεση 31 ατόμων, οι οποίοι κατέβαλλαν παράβολο 150 ευρώ, με το δικαστήριο να κρίνει ότι για να μην απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης έπρεπε να δοθούν παράβολα 4.650 ευρώ.
Σύμφωνα με τους δικαστές του Β' τμήματος, “η υποχρέωση καταβολής παραβόλου (150 ευρώ) χωριστά για καθέναν από τους αιτούντες συνιστά θεμιτό περιορισμό του δικαιώματος ένδικης προστασίας εκάστου εξ αυτών, διότι, εφόσον είναι επιτρεπτή η επιβολή υποχρέωσης καταβολής παραβόλου 150 ευρώ σε περίπτωση αιτήσεως ακυρώσεως που ασκείται από ένα πρόσωπο, επιτρέπεται, κατά λογική αναγκαιότητα, να επιβληθεί και υποχρέωση καταβολής παραβόλου 150 ευρώ χωριστά για καθένα από τα πρόσωπα τα οποία ζητούν από κοινού, με ένα δικόγραφο, την ακύρωση ορισμένης διοικητικής πράξης”. Σύμφωνα με τους δικαστές, η καταβολή ξεχωριστού παραβόλου δεν θίγει την δικονομική δυνατότητα για ομαδική προσφυγή, η οποία εξακολουθεί να είναι ελκυστική για τους ενδιαφερόμενους “ως μέσο (δικονομικής) ένωσης των δυνάμεών τους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, καθώς τους επιτρέπει να μοιραστούν τα λοιπά έξοδα της δίκης και, ιδίως, της δικηγορικής αμοιβής για το ένδικο βοήθημα και τη συζήτησή του».
Για την μειοψηφία, ένα τέτοιο ενδεχόμενο “θα απονεύρωνε τον δικονομικό θεσμό της ομοδικίας ο οποίος επιδιώκει, εκτός των άλλων, την παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους διαδίκους με το μικρότερο δυνατό κόστος χρόνου και διαδικαστικών ενεργειών για το δικαστήριο».