Σε καταγγελίες για «αυθαίρετη και πρωτοφανή» περικοπή μισθών συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου προχώρησε η ΑΔΕΔΥ σημειώνοντας ότι αυτό έγινε με βεβαίωση προϊσταμένου, συνδέοντας άμεσα το μισθό με το «παραγόμενο έργο».
«Με αυτή τη διαδικασία έγινε περικοπή δύο μισθών (Φεβρουαρίου και Απριλίου) στην πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων, καθώς και του μισθού του Μαΐου σε άλλη συμβασιούχο στην Κόρινθο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, ο αναπληρωτής προϊστάμενος στη δομή της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κόρινθο, με μια απλή βεβαίωσή του περί "μη επαρκούς εκτέλεσης των καθηκόντων", επέβαλε τις εν λόγω παρακρατήσεις μισθού».
Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλει «με τον πιο έντονο τρόπο» ότι «η πράξη αυτή δεν έχει προηγούμενο στο Δημόσιο. Είναι εμπνευσμένη από τον εργασιακό Μεσαίωνα και παραβιάζει κάθε νομιμότητα. Αποτελεί κατάχρηση διευθυντικού δικαιώματος του εν λόγω προϊσταμένου, ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί με μία απλή βεβαίωσή του να επιβάλει περικοπή ολόκληρων μισθών σε εργαζόμενη, όταν οφείλει να γνωρίζει ότι, ακόμα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για να επιβληθεί ποινή και μάλιστα τόσο αυστηρή, πρέπει να υπάρξει διαδικασία ελέγχου, ΕΔΕ, βεβαίωση συγκεκριμένων παραπτωμάτων και η αντίστοιχη ποινή να προβλέπεται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.
Είναι ανήκουστο να αποδέχεται διαδικασία επιβολής περικοπής μισθού με τέτοιο τρόπο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για αυτό».
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «η πράξη αυτή παίρνει χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης και προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης της Προέδρου του Σωματείου, καθώς ο Προϊστάμενος επιδεικνύει αυταρχισμό απέναντι και σε άλλες εργαζόμενες για τις περιπτώσεις των οποίων παρενέβη η Πρόεδρος του Σωματείου, ως όφειλε, ασκώντας τα συνδικαλιστικά της καθήκοντα. Δεν είναι τυχαίο πως η δεύτερη υπάλληλος στην οποία επιβλήθηκε περικοπή μισθού είχε καταθέσει αναφορά για αυταρχική συμπεριφορά του προϊσταμένου της.
Χαρακτηριστικό παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης αποτελεί και η αρχική άρνηση έγκρισης της συνδικαλιστικής άδειας που αιτήθηκε η Πρόεδρος του Σωματείου την ημέρα συνάντησης του Σωματείου με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, Μ. Καραβία.
Μετά τη διαμαρτυρία της Προέδρου, της εγκρίθηκε τελικά η συνδικαλιστική άδεια, με υποδείξεις και απειλές, ωστόσο, του τύπου «επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου» και «δεν θα γίνει δεκτό στο μέλλον αίτημα συνδικαλιστικής άδειας το οποίο δεν θα υποβληθεί εγκαίρως».
Τεράστια είναι η πολιτική ευθύνη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, ο οποίος στη συνάντησή του με το Δ.Σ. του Σωματείου της Υπηρεσίας Ασύλου, στις 18/06/2018, παρόντος μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., δεσμεύτηκε ότι θα ακυρωθεί η πράξη αυτή, θα καταβληθούν οι μισθοί κανονικά στην υπάλληλο και θα σταματήσει αυτή η συμπεριφορά. Δεσμεύτηκε επίσης πως θα δοθούν γραπτές και σαφείς οδηγίες για ειδικές προϋποθέσεις ενεργοποίησης του σχετικού απαράδεκτου όρου που υπάρχει στις συμβάσεις, μέχρι να απαλειφθεί αυτός οριστικά στη σύναψη νέων συμβάσεων. Αντί για αυτό μερικές μέρες αργότερα, γνωστοποιήθηκαν και νέες περικοπές μισθών, από τον ίδιο προϊστάμενο με την ίδια διαδικασία!
Ανάλογη στάση πλήρους απραξίας και ανοχής που φτάνει στα όρια της κάλυψης τηρεί και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με το Σωματείο και είναι πλήρως ενήμερος για τις αυθαίρετες αυτές πράξεις, όπως και για τις αναφορές που εκκρεμούν εις βάρος του συγκεκριμένου Προϊσταμένου.
Όσο το Υπουργείο δεν παρεμβαίνει άμεσα να αποκαταστήσει τους συμβασιούχους και να εγκαλέσει τον Προϊστάμενο, είναι το ίδιο υπεύθυνο και υπόλογο για τις απαράδεκτες διαδικασίες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και εξόντωσης της Προέδρου του Σωματείου και των συμβασιούχων» καταλήγει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της.