Βουτιά στην πισίνα μιας βίλας στην Τοσκάνη που ανήκε κάποτε σε νονό της μαφίας έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας για να δείξει ότι προτεραιότητα του είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
Η βίλα είχε κατασχεθεί μετά από 24χρόνια νομικών προσπαθειών και μετατράπηκε σε θέρετρο.
Ο Ματέο Σαλβίνι κολύμπησε μπροστά στις κάμερες και όταν τέλειωσε το σώου διεμήνυσε: «Πρέπει να αφήσουμε αυτούς τους κυρίους με τα σώβρακα», αναφερόμενος στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν παράνομα από μαφιόζους.
Πολιτικός της μαφίας βοήθησε στην εκλογική νίκη του Σαλβίνι στην Καλαβρία
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι η εκλογική νίκη του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά στην περιφέρεια της Καλαβρίας στις εκλογές του Μαρτίου οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στις επαφές του με τον πρώην δήμαρχο της πόλης Ρέτζιο Καλάμπρια, Τζουζέπε Σκοπελίτι, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές φέρεται να έχει στενές σχέσεις με την μαφία της περιοχής, την διαβόητη Ντρανγκέτα, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου κοκαϊνης στην Ευρώπη.
Ο Σαλβίνι, λέει η βρετανική εφημερίδα, κέρδισε την έδρα της περιοχής στη Γερουσία με την υποστήριξη του Σκοπελίτι, που συνελήφθη λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές για πλαστογράφηση εγγράφων την εποχή που ήταν δήμαρχος.
Στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τον Σαλβίνι με τη Ντρανγκέτα δεν υπάρχουν, βέβαια, αλλά όπως λέει ο Guardian, ο ακροδεξιός πολιτικός συνδέεται με αρκετά άτομα, που σχετίζονται με κάποιον τρόπο με την εγκληματική οργάνωση.
Παράλληλα ο Σαλβίνι έχει εμπλακεί δημοσίως και σε αντιπαράθεση με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο, Ρομπέρτο Σαβιάνο, που ασκεί σφοδρή κριτική στη μαφία. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών απείλησε να καταργήσει την αστυνομική προστασία του Σαβιάνο, μολονότι έχει δεχθεί απειλές από την Καμόρα της Νάπολης για το συγγραφικό του έργο.
Ο Καλαβρός δημοσιογράφος του L’ Espresso, Τζιοβάνι Τιτσιάν, που ζει υπό αστυνομική προστασία από το 2011 λόγω απειλών από την Ντρανγκέτα, είπε στον Guardian ότι η νίκη του Σαλβίνι στην Καλαβρία «οφείλεται στην υποστήριξη από ανθρώπους με ταραχώδες παρελθόν και σκοτεινή πολιτική ιστορία».
Ο Τιτσιάν λέει για τον Σλαβίνι ότι «η προτεραιότητά του ήταν να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους. Υπ’ αυτή την έννοια ο Σκοπελίτι ήταν λαχείο για τον Σαλβίνι. Δεν τον ένοιαζε που ο Σκοπελίτι είχε εκλεγεί [παλαιότερα] με την υποστήριξη των εγκληματικών οργανώσεων, όπως έδειξαν οι έρευνες. Ο Σκοπελίτι ήταν δημοφιλής και μπορούσε να του προσφέρει χιλιάδες ψήφους». Η εκπρόσωπος του Σαλβίνι αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του Guardian.