Τι είναι τα κέντρα transit που θέλει να φτιάξει η Γερμανία -Τα βασικά εμπόδια - iefimerida.gr

Τι είναι τα κέντρα transit που θέλει να φτιάξει η Γερμανία -Τα βασικά εμπόδια

Γερμανοί αστυνομικοί ελέγχουν τα έγγραφα μεταναστών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζεεχόφερ κατέληξαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε συμβιβασμό, για το πώς θα αντιμετωπίζει στο εξής η Γερμανία τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η καγκελάριος και ο υπουργός Εσωτερικών φαίνεται πως βρήκαν έναν τρόπο για να εκτονωθεί, έστω και προσωρινά, η ενδοκυβερνητική κρίση.

Η Γερμανία θα δημιουργήσει τις λεγόμενες ζώνες transit, κατά μήκος των νότιων συνόρων στη Βαυαρία, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταχύτερη απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία. Ομως παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά αυτό, όπως και το αν θα δώσει την έγκρισή του το SPD, το τρίτο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο είχε απορρίψει αντίστοιχη ιδέα το 2015.

Τι συμφώνησαν

Το CDU και το CSU συμφώνησαν ότι τα λεγόμενα κέντρα transit θα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης των γερμανικών νότιων συνόρων, από τα οποία έχουν περάσει οι περισσότεροι νεοφερμένοι, αλλά και για να εξασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είναι ευθύνη άλλων χωρών, δεν θα μπορούν να μπουν στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το πλάνο, οι αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες και με τις οποίες η Μέρκελ εξασφάλισε διμερή συμφωνία, μπορούν να σταλούν πίσω στην αντίστοιχη χώρα, έπειτα από σύντομη παραμονή στο κέντρο transit.

Αλλοι, θα επαναπροωθούνται αμέσως, χωρίς να μπαίνουν στη ζώνη transit, αν η χώρα της ΕΕ από την οποία έφτασαν εκεί δεν έχει συνάψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία.

Το βασικότερο εμπόδιο σε όλο αυτό είναι πως έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία με την Αυστρία, χώρα από την οποία έρχονται οι περισσότεροι πρόσφυγες που φτάνουν στη Βαυαρία. Και επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Αυστρία θέλει να συνάψει τέτοια συμφωνία. Προς το παρόν, λέει ότι περιμένει να δει τις λεπτομέρειες της γερμανικής πρότασης, προτού αποφασίσει το επόμενο βήμα της. Ομως, ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Αυστρία ετοιμάζεται να ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους.

Πώς θα είναι το κέντρο transit

Οι ζώνες ή τα κέντρα transit πρακτικά μπορεί να είναι χώροι με περίφραξη ή φύλαξη, στην οποία οι πρόσφυγες και μετανάστες θα διαμένουν σε κοντέινερ ή σκηνές. Θα είναι στα σύνορα, σε «ουδέτερη ζώνη». Εκεί, θα γίνονται fast-track διαδικασίες που αφορούν τους αιτούντες άσυλο ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι πρόσφυγες ή μετανάστες δεν θα μπορούν να βγουν από τη ζώνη transit. Δεν είναι ξεκάθαρο το για πόσο θα κρατείται στα σύνορα ο καθένας τους. Υπάρχουν όμως υποθέσεις ότι θα είναι περίπου για μία εβδομάδα.

Τα εμπόδια

Το πιο βασικό είναι η συναίνεση του SPD σε αυτό το σχέδιο.

Ομως, ήδη έχει αντιδράσει και η αστυνομία, της οποίας η παρουσία θα είναι απαραίτητη στις ζώνες transit. Το βασικό επιχείρημα των ένστολων είναι πως πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες μπαίνουν στη Γερμανία εκτός των τριών σημείων ελέγχων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σύνορα με την Αυστρία. Και με το νέο σύστημα, περισσότεροι θα έχουν κίνητρο να περάσουν στη χώρα παράνομα.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ