Μαξίμου για Σκοπιανό: Παράθυρο για κύρωση της συμφωνίας από 180 βουλευτές - iefimerida.gr

Μαξίμου για Σκοπιανό: Παράθυρο για κύρωση της συμφωνίας από 180 βουλευτές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου στην ανακοίνωση του που εξέδωσε σε απάντηση τόσο των... βομβών Καμμένου, όσο και των διαρκών αιτημάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές.

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αφήνει ανοιχτό παράθυρο για κύρωση της συμφωνίας με 180 βουλευτές (χωρίς βέβαια, να το αποσαφηνίζει πλήρως) την ώρα που λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου είχε δηλώσει ότι εγγυάται ως κυβερνητικός εταίρος, ότι είτε για τη συμφωνία θα αποφασίσει ο λαός (με εκλογές ή δημοψήφισμα) ή θα περάσει με αυξημένη πλειοψηφία 180.

Αίσθηση προκαλεί και η παροιμία με την οποία απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στα διαρκή αιτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές. «Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος, μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…». Τα συμπεράσματα είναι διφορούμενα, αφού θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως παράθυρο για πρόωρο προσφυγή στις κάλπες αλλά από την άλλη και ως μήνυμα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα όσα ακριβώς προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από το κοινοβούλιο της FYROM η ελληνική πλευρά έδωσε τη συγκατάθεση της να εκκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο ένταξης, αν και μόνο αν, ολοκληρωθούν επιτυχώς η Συνταγματική μεταρρύθμιση και το δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους.

Ακολούθως η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή τόσο τη συμφωνία, η οποία μόνο μετά από τη κύρωσή της και από τις δυο πλευρές τίθεται σε ισχύ, όσο και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ που θα συνταχθεί μόνο εφόσον η γείτονα εκπληρώσει τους παραπάνω όρους. Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δυο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά πάντοτε στα πλαίσια που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.

Όταν με το καλό η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία, η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις σε ότι αφορούν τη διαδικασία κύρωσης συλλογικά, πάντοτε σεβόμενη τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά και το Σύνταγμα της χώρας. Ο κος Μητσοτάκης που έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρώτος στην ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της Κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο.

Ας του θυμίσει κάποιος την παροιμία με το βοσκό και το λύκο. Στο τέλος θα έρθει ο λύκος μα δεν θα πιστεύει κανείς το βοσκό…».

Καμμένος: Δημοψήφισμα, εκλογές ή με «180» στη Βουλή το Σκοπιανό

Νωρίτερα το πρωί, είχε προηγηθεί η δέσμευση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, λέγοντας, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν θα κυρωθεί αν δεν ερωτηθεί ο λαός ή αν δεν περάσει με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή (180 ψήφους).

Ο κ. Καμμένος είπε συγκεκριμένα: «Δηλώνω ξεκάθαρα, αναλαμβάνω την ευθύνη, ότι δεν θα έρθει σε κύρωση η συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή αν δεν αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εκτός αν η συμφωνία έρθει με 180 βουλευτές. Οταν λέω να ερωτηθεί ο λαός, αυτό γίνεται με δημοψήφισμα ή εκλογές».

Ο κ. Καμμένος είπε ακόμη ότι προς το παρόν «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».

Κατά τον Πάνο Καμμένο, «ακόμα και αυτή η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη, αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή απουσία του από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καμμένος είπε ότι είχε ραντεβού και δεν έκανε τσαλίμια, ενώ δήλωσε ότι θα παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μαξίμου συμφωνία ΠΓΔΜ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ