Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ελαφρώς ψηλότερα μετά τη συμφωνία Μέρκελ-Ζεεχόφερ - iefimerida.gr

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ελαφρώς ψηλότερα μετά τη συμφωνία Μέρκελ-Ζεεχόφερ

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συμφωνία της υστάτης στιγμής μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Χορστ Ζεεχόφερ στη Γερμανία για το προσφυγικό όχι μόνον έσωσαν -τουλάχιστον για την ώρα- την κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά άλλαξαν κάπως το κλίμα και στα χρηματιστήρια.

Μετά την ανακοίνωση χθες το βράδυ του deal το ευρώ πήρε μια μικρή ώθηση στο 0.8865, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ελαφρώς υψηλότερα με το πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να αυξάνεται περίπου 0,4% λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης και τους περισσότερους τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος.

Οι αγορές εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στην εμπορική κόντρα της Κίνας με τις ΗΠΑ, καθώς επιμένουν οι φόβοι ότι η διαμάχη μπορεί σύντομα να εκτροχιάσει μια σπάνια περίοδο συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι επενδυτές εμφανίζονται νευρικοί ενόψει της προθεσμίας της 6ης Ιουλίου, που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν δασμούς σε προϊόντα αξίας 34 δισ δολαρία που εισάγονται από την Κίνα. Το Πεκίνο αναμένεται να απαντήσει με δικούς τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Οι κινεζικές μετοχές δέχθηκαν σκληρό χτύπημα καθώς οι αναταράξεις έπληξαν τις αγορές ομολόγων στην Ασία την Τρίτη. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, υποχώρησε γύρω στο 1,4%.

Πίσω στην Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέληξε σε συμφωνία για την κατασκευή συνοριακών στρατοπέδων τράνζιτ για αιτούντες άσυλο και συμφώνησε να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα της χώρας με την Αυστρία σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να σώσει τη κυβέρνησή της. Ο υπουργός Εσωτερικών του Βερολίνου είχε απειλήσει να παραιτηθεί από το θέμα της μετανάστευσης αλλά συμφώνησε να παραμείνει μετά από ώρες συνομιλιών με τη Μέρκελ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ