Πάνοπλοι φρουροί, ανιχνευτές μετάλλου, εφαρμογές, κάμερες και οθόνες με πληροφορίες που θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο είναι μερικά μόνον από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Πομπηία, για την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.
Πάνω από τριάμισι εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης που κατέστρεψε η έκρηξη του Βεζουβίου το 79μ.Χ. στη νότια Ιταλία. Λόγω του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος και της ανάγκης προστασίας των επισκεπτών, αλλά και του αρχαιολογικού χώρου οι τουρίστες θα περνούν πλέον από εξονυχιστικούς ελέγχους, ενώ οι Αρχές σκέφτονται να επιστρατεύσουν ακόμη και τον στρατό για τη φρούρηση.
«Λαμβάνοντας υπόψιν την τρομοκρατική απειλή σκεφτόμαστε να αναδιοργανώσουμε τα σημεία πρόσβασης τοποθετώντας ένοπλους φρουρούς, ανιχνευτές μετάλλου ακόμη και στρατιώτες, όπως γίνεται ήδη σε πολλά άλλα σημεία υψηλής επισκεψιμότητας, όπως το Κολοσαίο, για την ασφάλεια των επισκεπτών, αλλά και των ανασκαφών», είπε ο διευθυντής του Αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας, Μάσιμο Οσάνα.
Εκτός από τα νέα μέτρα ασφαλείας οι αρμόδιοι προχώρησαν πρόσφατα στην αναβάθμιση των υποδομών διοίκησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης, ενώ στο σημείο βρίσκεται 24 ώρες το 24ωρο ετοιμοπόλεμο ένα ασθενοφόρο.
Σύμφωνα με τον Οσάνα, πάνω από 15.000 άτομα επισκέπτονται την Πομπηία κάθε Κυριακή που είναι δωρεάν η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο.
Οι ανασκαφές στο μεταξύ συνεχίζονται κι ίσως χρειαστεί να περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρις ότου ολοκληρωθούν. Στα τέλη Μαϊου βρέθηκε ένα κρανίο που βοήθησε τους αρχαιολόγους να κατανοήσουν περισσότερα για το πώς οι αρχαίοι κάτοικοι της Πομπηίας προσπάθησαν να γλιτώσουν από την καταστροφή.