Χωρίς να αλλάξει την ουσία των δηλώσεων πόθεν έσχες που έχει αμφισβητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η Βουλή αποφάσισε χθες σειρά μέτρων για την ενίσχυση του ελέγχου σε όλους όσους εν δυνάμει διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή θεωρητικά επηρεάζουν τους διαχειριστές του.
Ετσι, η κυβέρνηση αρχικά και η Βουλή στη συνέχεια υιοθέτησαν πρόταση νόμου που είχαν καταθέσει 74 βουλευτές με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του Σώματος Απόστολου Κακλαμάνη, σύμφωνα με την οποία:
- Θα γίνει αναδρομικός επανέλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία όλων όσοι διατέλεσαν μέλη του Κοινοβουλίου από το 1974 έως το 2010
- Θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, όχι μόνο των πολιτικών αλλά και όλων των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» (εκδοτών, δημοσιογράφων, κρατικών και δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών κ.λπ.)
- Θα κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου οποιουδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει παραλειφθεί να δηλωθεί, αν μέσα σε τρεις μήνες δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο.
Βεβαίως, για να γίνουν εφικτά όλα τα παραπάνω χρειάζεται ένας τεράστιος μηχανισμός ο οποίος δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι δύσκολο να δημιουργηθεί. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται συντονισμός ενεργειών και συγκεκριμένες δράσεις για να μη καταστεί και αυτή η διάταξη κενή αποτελέσματος.
Πάντως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, εκ μέρους της κυβέρνησης επισήμανε χθες: «Η Βουλή των Ελλήνων σήμερα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, ένα μήνυμα ευθύνης και μέτρου. Για να γίνεις πειστικός ως προς τις προθέσεις σου αλλά και τη δυνατότητά σου να εφαρμόσεις στην ελληνική κοινωνία αυτά τα οποία εξαγγέλλεις, πρέπει πρώτα στη διαχείριση των θεμάτων του οίκου σου, εμπράκτως να έχεις πάρει τις συγκεκριμένες αποφάσεις και να έχεις επιτύχει τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Το μήνυμα, δεν είναι αμυντικό ή ενοχικό, μήνυμα απολογίας, αλλά είναι ένα μήνυμα πρόσκλησης, κυρίως, προς όλους τους φορείς και τις δυνάμεις της κοινωνίας να πράξουν με τρόπο αντίστοιχο και ανάλογο στη δική τους περιοχή ευθύνης, σύμφωνα με αυτά τα οποία αποφασίζει σήμερα η Βουλή των Ελλήνων για τους Έλληνες πολιτικούς.»