Ξεπέρασε τον εαυτό του το υπουργείο Οικονομικών, καθώς μέσα σε μόλις ένα άρθρο κατάφερε να φέρει τόσες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν ένα κανονικό νομοσχέδιο.
Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς και τις αλλαγές που αφορούν στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, μπορεί να κάνει λόγο για... πολυνομοσχέδιο μέσα στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης.
Επί του προκειμένου, αναμφίβολα η πιο σημαντική διάταξη αφορά στο τεκμήριο διαβίωσης στα υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, τα οποία- όπως και οι ημιυπαίθριοι- θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους που τα νομιμοποίησαν. Ειδικά για αυτές τις κατηγορίες (υπόγεια, πατάρια, σοφίτες), θα λογίζονται ως βοηθητικοί χώροι και θα επιβαρύνονται με τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό, που προσαυξάνεται αναλόγως της τιμής ζώνης (έως + 70%) και του εάν πρόκειται για μονοκατοικία (+ 20%).
Κρυφές επιβαρύνσεις μπορεί να υποκρύπτει επίσης το ότι από φέτος το Ε9 δεν θα είναι... οικογενειακή υπόθεση αλλά θα υποβάλλεται ξεχωριστά από τους υπόχρεους (συζύγους, συνιδιοκτήτες), όπως επίσης το ότι και η εκκαθάριση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα γίνεται ατομικά και όχι σε ενιαίο εκκαθαριστικό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αυτό θα γίνει προκειμένου να διευκολυνθούν δύσκολες περιπτώσεις π.χ. σύζυγοι σε διάσταση. Ωστόσο, με δεδομένο ότι επίκεινται αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, με την επιβολή ενός νέου ενιαίου φόρου με ατομικό αφορολόγητο πιθανότατα πιο χαμηλού από τις 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, οι όποιες παρεμβάσεις τέτοιου τύπου, δικαιολογημένα προκαλούν προβληματισμό.
Κατά τα άλλα, η υποβολή των μισθωτηρίων συμβολαίων θα γίνεται εφεξής μόνο μέσω Ίντερνετ, έτσι ώστε και λιγότερη γραφειοκρατία να υπάρχει αλλά και μεγαλύτερη ευχέρεια του υπουργείου Οικονομικών για διασταυρώσεις στα εισοδήματα από ακίνητα, ενώ προσθέτοντας και διάταξη με βάση την οποία ο νέος κύριος ακινήτου θα είναι συνυπεύθυνος για φόρους του ακινήτου που εκκρεμούν τη 3ετία πριν την αγορά, αναμφίβολα στοχεύει στη τοποθέτηση περισσότερων ασφαλιστικών δικλείδων.
Με στόχο τη κοινή αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής προβλέπεται επίσης ότι στις υποχρεωτικά ηλεκτρονικά δηλώσεις ΦΜΥ, δεν θα υποβάλλονται πλέον μόνο στοιχεία για τις κρατήσεις φόρου και την έκτακτη εισφορά, αλλά και στοιχεία για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Όσο, δε, για την υποχρεωτική υποβολή δήλωσης για μισθωτούς με εισόδημα άνω των 5.000 ευρώ αντί των 6.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, αυτή ήταν επιβεβλημένη μετά τη συρρίκνωση του αφορολογήτου από τις 12.000 ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι θα προσθέσει φόρτο εργασίας στις εφορίες.