Διαμαρτυρία για το Μακεδονικό πραγματοποιήθηκε έξω από εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Παιανία στην οποία ομιλητές ήταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.
Με πανό στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, οι διαμαρτυρόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Τα ΜΑΤ βρίσκονταν στο σημείο και δημούργησαν κλοιό για να μην περάσουν στον χώρο της εκδήλωσης οι συγκεντρωθέντες, αλλά και να φτάσουν στην αίθουσα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης.
Ωστόσο, η πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Παλλήνης, Παιανίας και Κορωπίου και της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ανατ. Αττικής με θέμα «Βαλκάνια με Ειρήνη, Σταθερότητα, Συνανάπτυξη», πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Ο κ. Δανέλλης, από την πρώτη στιγμή της επίτευξης συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ τάχθηκε υπέρ της, θέτοντας παράλληλα θέμα συνοχής για το Κίνημα Αλλαγής «εάν η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν την υπερψηφίσει μαζί με το Ποτάμι». Η συνύπαρξη στην εκδήλωση Τζανακόπουλου-Δανέλλη, έχει προκαλέσει φήμες για πολιτικό φλερτ του βουλευτή του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις χθες, ο κ. Δανέλλης δήλωσε ότι εάν οι ΑΝΕΛ φύγουν από την κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να «βάλει πλάτη» το Ποτάμι.
Τζανακόπουλος: Η πολιτική Μητσοτάκη νομιμοποιεί περιθωριακά φαινόμενα
Στην ομιλία του, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τη στάση που κρατά στο ονοματολογικό της πΓΔΜ.
Καταλόγισε μικροπολιτική στάση στην αξιωματική αντιπολίτευση και σημείωσε πως η ακολουθούμενη πολιτική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη « νομιμοποιεί τα περιθωριακά φαινόμενα». Ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «ένας κόσμος βρίσκει πολιτική νομιμοποίηση και δημιουργεί τα επεισόδια που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό με επιθέσεις και προπηλακισμούς αλλά και απειλές απέναντι σε υπουργούς και βουλευτές».
Πρόσθεσε πως τα φαινόμενα αυτά είναι περιθωριακά και δεν μπορούν να επικρατήσουν και τόνισε την ανάγκη να εξηγηθεί αναλυτικά στον κόσμο τι συνεπάγεται η Συμφωνία των Πρεσπών και ποια είναι τα οφέλη για τη χώρα.
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως από την αρχή των διαπραγματεύσεων και έως σήμερα έχουν εναποθέσει ψεύδη, και έχει κατακλυστεί ο δημόσιος διάλογος από ψευδείς ειδήσεις. Χαρακτήρισε πάντως ιστορική τη Συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στη στάση της ΝΔ από την αρχή της διαπραγματεύσεις και «τα μπρος πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι της πλήρους αλλαγής της στάσης του, μετά τα συλλαλητήρια» όπως είπε. Επέκρινε τη στάση του μέσα και έξω από τη χώρα και τα επιχειρήματα που έθετε σε κάθε στάδιο της διαπραγμάτευσης με στόχο, όπως εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας, «να μπορέσει να δημιουργήσει όρους συνεννόησης στο δικό του κόμμα». Συμπλήρωσε δε πως «η ΝΔ είχε αποφασίσει να είναι απέναντι σε οποία συμφωνία και να ερχόταν».
Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως στη συζήτηση στη Βουλή κατά την πρόταση δυσπιστίας «διεφάνη η στροφή της ΝΔ προς την εθνικοφροσύνη», για να προσθέσει πως ήταν «θλιβερό για ένα κόμμα που τα τελευταία 15 χρόνια είχε πάρει σαφέστατες αποστάσεις από τις ακροδεξιές φωνές».
Ο υπουργός Επικρατείας άσκησε δριμύτατη κριτική και στον Αντώνη Σαμαρά. «Δεν θα κάνουμε δικαστήριο για τον κ. Σαμαρά, άλλωστε και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψαν τις ευθύνες του στη Βουλή» είπε για τον πρώην πρωθυπουργό.
Επί της ουσίας της Συμφωνίας ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας πως εξασφαλίστηκε πλήρως η εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί τα τελευταία δέκα χρόνια και επιπροσθέτως διασφαλίζονται οι αυστηρότεροι όροι ως προς τη Συνταγματική αναθεώρηση της γείτονος και την απάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων.
Για τη γλώσσα και την εθνότητα ο κ.Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως έχει υπάρξει διαστρέβλωση των άρθρων της Συμφωνίας , κάνοντας αναφορά καταρχήν στο γεγονός ότι η Μακεδονική γλώσσα καταρχήν αναγνωρίστηκε από τον Αβέρωφ και ακολούθως από τον ΟΗΕ, ωστόσο πρόσθεσε πως στη Συμφωνία των Πρεσπών ρητώς αναφέρεται πως η μακεδονική γλώσσα των γειτόνων δεν έχει καμία σχέση με οποιονδήποτε τρόπο με την Αρχαία Ελληνική και επίσης δεν έχει σχέση με την ιστορία την κληρονομιά και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Για την ιθαγένεια ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε πως τα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων στην ιθαγένεια αναφέρουν Μακεδόνες , ενώ μετά τη συμφωνία θα αναφέρουν «Μακεδόνες, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» ενώ συμπλήρωσε πως δεν προκύπτει από τη Συμφωνία αναγνώριση έθνους.
Δανέλλης: Θα πήγαινα και σε εκδήλωση της ΝΔ
Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, απαντώντας στις φήμες για «φλερτ» είπε πως «διάφορα γράφτηκαν και ακούστηκαν, η δημοκρατία είναι ασύμβατη με την ποινικοποίηση του κάθε διαλόγου». Πρόσθεσε δε πως «θα χαιρόμουν παρά πολύ εάν η ΝΔ οργάνωνε μια αντίστοιχη εκδήλωση και με καλούσαν να τοποθετηθώ σε ένα περιβάλλον όχι και τόσο φιλικό».
Συνεχίζοντας ο βουλευτής του Ποταμιού στάθηκε επικριτικά στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας με νόημα πως «κάθε παιχνίδι αναβίωσης ενός εθνικολαϊκισμού είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και το έχουμε πληρώσει στην ιστορία της χώρας».
« Δεν μπορώ να φανταστώ πως η ΝΔ εάν γίνει κυβέρνηση θα διαχειριστεί τη συμφωνία» σημείωσε ο κ. Δανέλλης για να προσθέσει με νόημα πως « διαχρονικά η πατριδοκαπηλία έφερνε αντίκρισμα σε όσους την υπηρετούσαν αλλά πλήρωναν τελικά μεγάλο αντίτιμο».
Ο κ. Δανέλλης έκανε εκτενή αναφορά στις χαμένες ευκαιρίες για τη χώρα στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος κάνοντας επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και πρόσθεσε πως τώρα ήρθε πάλι η μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος καθώς «έχουμε μια ριζική πολιτική αλλαγή στη γείτονα, ο σοσιαλδημοκράτης Ζάεφ, είναι στην κυβέρνηση και αυτή η συγκυρία είναι που μας βοηθά να λύσουμε το πρόβλημα».
Όπως πρόσθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού η συμφωνία είναι προϊόν αμοιβαίου συμβιβασμού και υπερκαλύπτει το εθνικό σχέδιο του 2008. Τόνισε πως στο κομμάτι της συνταγματικής αναθεώρησης της γείτονος οι εγγυητές είναι οι διεθνείς οργανισμοί και δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος (ο Ζάεφ) σήμερα κάτι και να κάνει κάτι άλλο μετά.
Ο Σπύρος Δανέλλης σημείωσε πως το κόμμα του μπορεί να διαφωνεί σε σειρά θεμάτων με την κυβέρνηση, αλλά η στάση του απέναντι σε εθνικά θέματα και θέματα δικαιωμάτων παραμένει αταλάντευτη. Ενώ εγκάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κρατούν διαφορετική στάση στο ζήτημα από εκείνη που επιτάσσουν τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα λέγοντας πως δεν υπάρχει ευρωπαϊσμός αλά καρτ.
«Ο Ζακ Ντε Λορ έλεγε πως χρέος του πολιτικού είναι όχι να χαϊδεύει αυτιά αλλά να πείθει την κοινωνία» είπε καταλήγοντας ο κ. Δανέλλης για να ζητήσει από το πολιτικό προσωπικό ψύχραιμα να αναλογιστεί τι χάσαμε από τα χρόνια της αδιαλλαξίας. «Το πολιτικό προσωπικό οφείλει να συνεννοηθεί μεταξύ του και να ενημερώσει τους πολίτες γιατί υπάρχουν δυνάμεις που κάνουν πάρτι» είπε φωτογραφίζοντας τις ακροδεξιές φωνές που παρεισφρέουν στην κοινωνία και δημιουργούν εστίες έντασης και επεισοδίων.
«Το ερώτημα προς τους πολίτες δεν είναι εάν δέχεστε τον όρο Μακεδονία, είναι εάν προτιμάτε σύνθετη ονομασία ή μόνο Μακεδονία» και ζήτησε από τις υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις να αναθεωρήσουν την απαράδεκτη στάση τους, τονίζοντας πως ο διχασμός στην κοινωνία κινδυνεύει να γίνει βαθύς διχασμός.
Φωτογραφίες: IntimeNews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ