Το μεταναστευτικό θα είναι στο επίκεντρο, στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην οποία θα μετάσχει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το ζήτημα προκαλεί και πάλι εντάσεις στην ΕΕ, αλλά και τριγμούς στην κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ στη Γερμανία. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, και μετά τη μίνι Σύνοδο της Κυριακής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση, για τον καλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.
Τη νέα διάσταση απόψεων μεταξύ των χωρών της ΕΕ ανέδειξε και η υπόθεση του σκάφους Lifeline, γερμανικής ΜΚΟ, το οποίο έμεινε για μία εβδομάδα στη Μεσόγειο, μεταφέροντας 230 μετανάστες, μέχρι τελικά να «δέσει» στη Βαλέτα, την Τετάρτη. Το «πράσινο φως» δόθηκε αφού πρώτα 8 χώρες, η Γαλλία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Μάλτα συμφώνησαν να μοιραστούν τους επιβαίνοντες στο πλοίο.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας θα μετάσχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, πέρα από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
Πέμπτη 28 Ιουνίου
12:30 Συμμετοχή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES.
15:00 Συμμετοχή στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
19:30 Συμμετοχή στο δείπνο των ηγετών της ΕΕ.
Παρασκευή 29 Ιουνίου
09:00 Συμμετοχή στο πρόγευμα εργασίας, όπου θα συζητηθεί το άρθρο 50 για το Brexit.
11:15 Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Οι προτάσεις του Τουσκ
Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε την ανάγκη να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι για το ποιος θα εισέρχεται στην Ενωση. «Ο λαός της Ευρώπης μας περιμένει, εδώ και πολύ καιρό, να φανούμε αποφασιστικοί και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα της ασφάλειας. Οι Ευρωπαίοι το θέλουν αυτό, όχι επειδή ξαφνικά έχουν γίνει ξενόφοβοι και θέλουν να υψώσουν τείχη ενάντια στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά επειδή είναι καθήκον κάθε πολιτικής εξουσίας να επιβάλλει το νόμο, να προστατεύει την επικράτειά της και τα σύνορα», αναφέρει.
Οι προτάσεις που κάνει στους ηγέτες είναι:
- δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης και αλλαγή λειτουργίας των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης
- δημιουργία νέου χρηματοδοτικού μέσου, με αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στον νέο πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ
- ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, και ιδίως υποστήριξη προς την λιβυκή ακτοφυλακή, ώστε να διαθέτουν όλους τους απαραίτητους πόρους για τον πλήρη έλεγχο των τοπικών υδάτων της Λιβύης
- συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία και την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες εκεί
«Φορτωμένη» ατζέντα
Πέρα από το μεταναστευτικό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τόσο τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, όσο και την κοινή πολιτική Αμυνας, το εμπόριο, το Brexit, αλλά και τη διεύρυνση της ΕΕ
Την πρώτη ημέρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ πριν από την έναρξη των εργασιών ο Τουσκ θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Οι εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν με τα θέματα της άμυνας και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το εμπόριο και για την τελευταία Σύνοδο του G7 στον Καναδά. Ο Τουσκ, στην επιστολή του προς τους «28», επισημαίνει ότι «οι υπερατλαντικές σχέσεις υπόκεινται σε τεράστια πίεση λόγω των πολιτικών του Τράμπ» και σημειώνει ότι οι διαφορές δυστυχώς δεν αφορούν μόνο το εμπόριο. «Πρέπει να προετοιμάσουμε την Ένωση μας για τα χειρότερα σενάρια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου της πρώτης ημέρας της Συνόδου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία. Θα ακολουθήσει η συζήτηση για το μεταναστευτικό και στη συνέχεια η Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν θα ενημερώσουν για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.
Η δεύτερη μέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με τη συζήτηση για το Brexit. Θα ακολουθήσει η Σύνοδος της ευρωζώνης (σε διευρυμένη σύνθεση των «27»), με θέμα τη μεταρρύθμιση της νομισματικής Ενωσης, με συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Αυτή τη φορά, στόχος είναι να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Τουσκ. «Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για σημαντικά βήματα, που θα ενισχύσουν, όχι μόνο το κοινό νόμισμα, αλλά και την Ένωσή μας», τονίζει, χαιρετίζοντας τη γαλλο-γερμανική συμφωνία για μια μεγαλύτερη ώθηση στη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ.
Πηγή: ΑΠΕ