CNBC: Ιταλία και Ισπανία δέχθηκαν περισσότερους μετανάστες από ό,τι η Ελλάδα - iefimerida.gr

CNBC: Ιταλία και Ισπανία δέχθηκαν περισσότερους μετανάστες από ό,τι η Ελλάδα

Μετανάστες/Φωτογραφία Αρχείου: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, με διαχωρισμούς ανάμεσα στα 28 μέλη του μπλοκ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης», μεταδίδει το τηλεοπτικό δικτυο CNBC.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διατείνεται ότι «θα εντείνει τις προσπάθειες για την καθιέρωση μιας αποτελεσματικής, ανθρωπιστικής και ασφαλούς ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Ωστόσο, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης, πιστεύουν ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μοιράζονται το βάρος που τους αναλογεί. Ορισμένες χώρες, όπως εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης, αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις υπάρχουσες πολιτικές της ΕΕ που αποσκοπούν στην άμβλυνση των μεταναστευτικών πιέσεων στα μέλη του μπλοκ στο Νότο, τονίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Αν και τα στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) του ΟΗΕ δείχνουν ότι οι αφίξεις στην ΕΕ έχουν μειωθεί, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι σημαντικοί. Το 2018 οι αφίξεις μεταναστών στην ΕΕ μέσω θαλάσσης ανήλθαν σε 42.845 και 972 νεκρούς ή αγνοουμένους. Αντίστοιχα, το 2017 οι αφίξεις ήσαν 172.152. Φέτος η Ιταλία είχε περισσότερες από 16.000 αφίξεις, η Ελλάδα 12.942, αριθμός μικρότερος από τις 13.462 μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ισπανία.

Ο κ. Τομ Μπρουκς, καθηγητής του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Ντέραμ δήλωσε ότι «η κρίση της μετανάστευσης στην ΕΕ μπορεί να ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015, αλλά τα αποτελέσματά της θα γίνουν αισθητά το 2018».

Πρόσθεσε δε ότι ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙΙ επιδείνωσε το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του πυρήνα της ΕΕ και αυτές στην περιφέρεια. «Δεδομένου ότι πολλοί μετανάστες θα περάσουν πρώτα από τις περιφερειακές χώρες, οι κανόνες του Δουβλίνου επιτρέπουν στις χώρες του πυρήνα να τους επιστρέψουν για οποιαδήποτε επεξεργασία ασύλου στις χώρες της περιφέρειας...

Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει και το κόστος στην περιφέρεια αλλά και τις εντάσεις εντός της ΕΕ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν πράξει τίποτα για να εξηγήσουν ή να δικαιολογήσουν τους κανόνες ασύλου των κυβερνήσεών τους.

Ο Μπρούκs προβλέπει ότι οι αυριανές συνομιλίες θα οδηγήσουν στο τέλος του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙΙ, ενώ ένας άλλος ειδικός στον τομέα της μετανάστευσης, ο Μπράντ Μπλίτζ , καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μιντλεσεξ και διευθυντής του προγράμματος της Βρετανικής Ακαδημίας για τη σύγχρονη δουλεία και την εμπορία ανθρώπων, δήλωσε στο CNBC ότι αναμένει να υπάρξει ενισχυμένη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για την πρόληψη των μεταναστευτικών ροών και για την κατασκευή υπεράκτιων κέντρων καταγραφής μεταναστών στη Λιβύη. «Δεν θα δούμε μια αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική αλλά μια απόπειρα επέκτασης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της συμφωνίας Ιταλίας-Λιβύης», υπογράμμισε.

Η συμφωνία με την Τουρκία φαίνεται να έχει αποτελέσματα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Μολονότι έχει δημιουργήσει νέες μεταναστευτικές διαδρομές στην Ευρώπη, έχει ανακουφίσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα αλλά έχει αυξήσει τις εισροές προς την Ιταλία. Τώρα, αναφορικά με τα υπεράκτια κέντρα, το πρόβλημα είναι ότι η λειτουργία τους θα προκαλέσει κάθε είδους διαμαρτυρίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην πράξη σημαίνει ότι θα κρατηθούν οι άνθρωποι στη Λιβύη, μια χώρα με άθλια ιστορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου η κράτησή τους, η δουλεία και τα βασανιστήρια έχουν αναφερθεί εκτενώς.

Επιπλέον, οι προσπάθειες του παρελθόντος να χρησιμοποιήσουν προωθήσεις με την ελπίδα να μειωθούν οι ροές απέτυχαν», πρόσθεσε. Τέλος, συνοψίζοντας την απάντηση της ΕΕ στην κρίση, ο καθηγητής Μπλίτζ τη χαρακτήρισε «αναποτελεσματική».

«Δεν κατάφερε να πιέσει τα κράτη να μοιραστούν την ευθύνη, ενώ επίσης έχει θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της διαχείρισης... Το επόμενο αποτέλεσμα ήταν ένα συνονθύλευμα κατασταλτικών πολιτικών», υπογράμμισε ο M. Μπλιτζ.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ