Η ταινία «Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ» έκανε πολλούς να βρεθούν στην ωραιότερη συνοικία του Λονδίνου, αναζητώντας την μπλε πόρτα του σπιτιού του Χιου Γκραντ.
Κάνοντας βόλτα στο Νότινγκ Χιλ και κοιτώντας με τη ματιά του ταξιδιώτη και όχι του τουρίστα, βλέπεις την αυθεντική λονδρέζικη ταυτότητα. Ντόπιους και μη να επισκέπτονται την αγορά του Portobello και να χαζεύουν από αντίκες μέχρι ρούχα, να κοιτούν τα χρωματιστά σπίτια αλλά και τους πάγκους με τα φρούτα. Από τη διάσημη γειτονιά δεν λείπουν τα μαγαζιά με φαγητό, με τον ταξιδιώτη να μπορεί να γευτεί από τα παραδοσιακά fish and chips μέχρι tapas αλλά και ελληνική κουζίνα.
Λίγα λεπτά μακριά από τον δρόμο του Portobello, η ταμπέλα «ΜΑΖΙ» σε κάνει να σκεφτείς κάτι οικείο.
Το εστιατόριο MAZI αποτελεί έμπνευση ενός ζευγαριού, της Χριστίνας Μουρατόγλου και του Adrien Carre.
Η ιδέα γεννήθηκε το 2012, μετά από διακοπές τους στην Ελλάδα, όταν και το ζευγάρι συνειδητοποίησε πως στο Λονδίνο δεν υπάρχει κανένα ελληνικό εστιατόριο. Οι δυο τους πήραν το ρίσκο και αποφάσισαν να σερβίρουν πιάτα με ποιοτικά προϊόντα, αλλά και μια διαφορετική γαστρονομική ματιά. Το μενού αποτελείται από πιάτα που συνδυάζουν το παλιό με το νέο, όπως χταπόδι με φακές μπελούγκα και λαδολέμονο, ταρτάρ ψαριού με μους αβοκάντο, μαριναρισμένο γαύρο με ελαιόλαδο βοτάνων, εσαλότ και τσίλι, φάβα με κρεμμύδια και σιρόπι από βινσάντο, ενώ από το τραπέζι δεν λείπουν οι λουκουμάδες σε custom made πιάτο!
Τα περισσότερα προϊόντα προέρχονται από την Ελλάδα και από τοπικούς ανεξάρτητους προμηθευτές.
«Η έμπνευσή μας προέρχεται από το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι και ερμηνεύουμε τις κλασσικές συνταγές με μια σύγχρονη πινελιά», αναφέρουν στην ιστοσελίδα του MAZI. Το εστιατόριο «αναβιώνει» την γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της ιδέας τους.
Ο χώρος φωτεινός με το μπλε και το λευκό να κυριαρχούν σε μια μίνιμαλ εκδοχή με παραδοσιακή φινέτσα, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει ένας μικρός και ηλιόλουστος κήπος.
Τα διεθνή Μέσα ανακάλυψαν από την αρχή της λειτουργίας του τον ελληνικό γαστρονομικό προορισμό του Λονδίνου και αποθέωσαν την φρέσκια ματιά του ζευγαριού, υποστηρίζοντας πως ανατρέπει την ιδέα του ελληνικού φαγητού στις λονδρέζικες γειτονιές. Συνταγές τους, μάλιστα, έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορα περιοδικά.
Στο εστιατόριο και σε καλοκαιρινό πάρτι, που είχε κάνει μερικά χρόνια πριν, μεταξύ άλλων, το παρών είχαν δώσει η πριγκίπισσα Βεατρίκη, ο εφοπλιστής Φίλιππος Νιάρχος με τα παιδιά του Ευγενία και Σταύρο.
Και κάπως έτσι, η ελληνική γαστρονομία ταξιδεύει στον κόσμο...
Φωτογραφίες: Facebook