Θέλει οι παραστάσεις της πάντα ξεχωρίζουν και αυτή τη φορά επιτρέπει και κοινό πάνω στη σκηνή, για όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία από κοντά.
Η Φωτεινή Δάρρα ξεκινά την καλοκαιρινή της περιοδεία από το Κηποθέατρο Παπάγου και υπόσχεται να μας ταξιδέψει από τη Τζένη Βάνου μέχρι την Εντίθ Πιάφ και τις «Μάγισσες της Σμύρνης».
«Μου αρέσει να αναζητώ πάντα το καινούργιο, να πειραματίζομαι. Αυτός ο πειραματισμός και η προσπάθεια να μαθαίνω όλο και περισσότερα είναι τα στοιχεία που με γοητεύουν περισσότερο στην τέχνη» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida.gr η Φωτεινή Δάρρα.
«Οι καλοκαιρινές αυτές συναυλίες είναι η συνέχεια των παραστάσεων που κάναμε το χειμώνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία. Και για μένα η επιτυχία ορίζεται όχι μόνο από την μεγάλη προσέλευση κόσμου, αλλά κυρίως από το κλίμα που δημιουργείται στο χώρο κατά τη διάρκεια της παράστασης και μετά. Ένοιωσα πως οι άνθρωποι που γέμισαν το μέγαρο Θεσσαλονίκης και το Παλλάς στην Αθήνα, ήταν αληθινά ευχαριστημένοι με αυτό που ζήσαμε μαζί εκείνες τις βραδιές. Αυτή για μένα είναι η αληθινή ευτυχία».
«Ξεκινήσαμε από μια παράσταση αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της Τζένης Βάνου και συνεχίζουμε στην καλοκαιρινή περιοδεία μας με τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο. Τίτλος «La Voce, H φωνή». Από τη Τζένη Βάνου μέχρι την Εντίθ ΠΙάφ και τις δικές μας «Μάγισσες της Σμύρνης», παρμένος από τις εξαίσιες φωνές των δυο μεγάλων αυτών τραγουδιστριών που έγιναν σύμβολα -η καθεμιά με τον τρόπο της- της εποχής που έζησαν για το ελληνικό και το γαλλικό τραγούδι. Δυο παράλληλοι βίοι με ζωές τρικυμιώδεις και ερμηνείες που «έγραψαν».
Τα τραγούδια της Βάνου μού τα δίδαξε ο Μίμης Πλέσσας και η ίδια
Γοητευτικές, χαρακτηριστικές φωνές. Σας δυσκολεύει το να βάλετε προσωπικό στοιχείο σε ήδη διαμορφωμένα από τον χρόνο τραγούδια;
«Είναι πολύ έντονη η φωνή τους μέσα στα τραγούδια. Την άκουγα στο μυαλό μου όταν τα μάθαινα. Αλλά μέσα στα χρόνια έχω σιγουρευτεί πως κάθε καινούργια ερμηνεία έχει ενδιαφέρον όταν διαθέτει προσωπικό στοιχείο, τόσο ώστε να επιτρέπει στο τραγούδι να διατηρεί τη δική του προσωπικότητα. Είμαι πολύ τυχερή γιατί τα τραγούδια της Βάνου μου τα δίδαξε ο Μίμης Πλέσσας και η ίδια μέσα από τη γνωριμία μας όταν ζούσε. Τα υπόλοιπα είναι τραγούδια από την προσωπική μου μουσική διαδρομή όπως αυτά από τις «Μάγισσες» , το «Τρέχει το νερό», το «Σ’αγαπώ», το «Φεύγα» αλλά και σπουδαία τραγούδια ελληνικά και ξένα, πορτογαλεζικα φάδος, γαλλικά τραγούδια, ισπανικά, ιταλικά που ξέρει ο κόσμος και σιγοτραγουδάμε μαζί!».
Ποια η αντίδραση του κοινού, με όσα έχετε δει μέχρι σήμερα;
«Ειλικρινά μόνο θετική. Σας προσκαλώ να το δείτε από κοντά. Όταν τραγουδάω νοιώθω σα να μοιράζομαι όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου με τον κόσμο. Ανοίγω την ψυχή μου και είμαι αληθινή και ξεκάθαρη μαζί τους. Θέλω να τους κάνω να διασκεδάσουν, χωρίς ενοχές. Θέλω όταν φεύγουν από τις συναυλίες μου να αισθάνονται σαν να έφυγαν από ένα γλέντι που ήμασταν μια μεγάλη παρέα».
Η Τζένη Βάνου έζησε δύσκολα. Δεν της επέτρεπαν να βλέπει τη μητέρα της, έκανε απόπειρα στα 15, έμεινε στα αζήτητα όταν γύρισε από την Αμερική
Γιατί παραστάσεις για τη Τζένη Βάνου; Είναι μόνο η φωνή κ τα τραγούδια ή έχει να κάνει με την προσωπικότητα;
«Έχει να κάνει με το σύνολο. Για μένα ο τραγουδιστής δεν είναι σκέτα η φωνή, είναι οι επιλογές του ρεπερτορίου, ο τρόπος που τραγουδάς, το βίωμα που μεταφέρεις στον ακροατή, όλα.
Η Βάνου ήταν ένα φωνητικό “φαινόμενο” που τραγούδησε τα πιο δύσκολα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας. Πέραν αυτού όμως, ήταν και μια γυναίκα που έζησε μια δύσκολη ζωή. Δεν της επέτρεπαν να βλέπει τη μητέρα της μετά τον χωρισμό των γονιών της, έκανε απόπειρα στα 15, έμεινε στα αζήτητα όταν γύρισε από την Αμερική όπου την είχαν ζητήσει για να κάνει διεθνή καριέρα. Ήταν τότε που αποφάσισε να χωρίσει έχοντας δυο παιδιά, αλλά μη αντέχοντας την κακομεταχείριση από τον άντρα της. Ξεκίνησε από την αρχή κάνοντας μια λαϊκή καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί. Μας έδωσε τραγούδια που ακόμα και σήμερα τα ακούν οι νέοι και ερωτεύονται και διασκεδάζουν. Αντίστοιχα έζησε και η Πιάφ. Γι’ αυτό και λέω πως η Βάνου ήταν η Πιάφ της Ελλάδας».
Ενα καλοκαίρι με περιοδείες, τις αντιμετωπίζετε ως δουλειά ή ευκαιρία για διακοπές;
«Περιμένω τα ταξίδια αυτά με ανυπομονησία κάθε φορά γιατί θέλω να γνωρίσω ή να συναντήσω ξανά από κοντά τους ακροατές μου. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα. Παράλληλα συνδυάζω διακοπές παρέα με την κόρη μου και τους μουσικούς μου, που φυσικά είμαστε φίλοι!».
Ποια είναι τα απαραίτητα που θα έχει η τσάντα σας στα καλοκαιρινά σας ταξίδια;
«Τα τραγούδια που αγαπώ!»
Και τι σας αποφορτίζει μετά από μία συναυλία;
«Καταρχήν η επαφή με όσους έρχονται στα καμαρίνια. Κάθομαι πολύ ώρα για να μιλήσω με καθέναν από αυτούς, να τους γνωρίσω πραγματικά, να μάθω ποιοι είναι αυτοί που απευθύνομαι όταν τραγουδάω. Έπειτα οπωσδήποτε ένα καλό φαγητό με τους μουσικούς και τους τεχνικούς μου. Κάποιες φορές και ποτό και χορός όταν την επομένη δεν υπάρχει συναυλία. Αλλιώς επιστρέφω στο δωμάτιο και διαβάζω μέχρι να καταφέρω να αποκοιμηθώ».
Η μικρή συνοδεύει τη μαμά σε πρόβες;
«Οταν δεν υπάρχει άλλη λύση! Δεν την πιέζουμε να έρχεται μαζί μας στις πρόβες, της το προτείνω. Θέλω να ξέρει ότι δεν είναι καταναγκαστική η επαφή με τη μουσική. Είναι επιλογή και αγάπη».
Τελικά, κοιτώντας πίσω, τόσα χρόνια μετά, αν δεν είχατε ασχοληθεί με τον χώρο της τέχνης, τι άλλο επάγγελμα θα είχατε κάνει;
«Θα είχα ασχοληθεί με τα παιδιά ή με τις ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων. Είναι κάτι που κάνω, στο περιθώριο της δημοσιότητας πάντα. Θεωρώ πως η έννοια της προσφοράς είναι για μένα το πιο σημαντικό στοιχείο στη ζωή μου. Θα ήθελα να μπορούσα να γίνω μαμά όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών, φυσικών και μη. Ίσως πάλι θα μπορούσα να συγγράφω, κάτι που μου αρέσει πολύ να κάνω επίσης. Ο λόγος, η γλώσσα είναι η αγάπη μου από παιδί».
Αγαπημένη καλοκαιρινή εικόνα, μυρωδιά;
Εικόνα, ο Γέρακας η αγαπημένη παραλία των παιδικών μου χρόνων στη Ζάκυνθο και μυρωδιά, τα ταντζαμίνια (η αλλιώς γιασεμιά) στα καντούνια στη χώρα.
Φωτεινή Δάρρα Κυριακή 8 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου
Συντελεστές :
Γιώργος Παπαχριστούδης-πιάνο
Άκης Γαβαλάς-ντραμς
Αντώνης Γερογιάννης-κρουστά
Βαγγέλης Μαχαίρας-μπουζούκι
Απόστολος Καλογιάννης-τρομπέτα
Γιάννης Αρβανιτάκης-τρομπόνι
Τεό Λαζάρου-μπάσο και φωνή
Ηχοληψία: Δημήτρης Μπουρμπούλης
Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος
Τιμές εισιτηρίων: 14 ευρώ προπώληση, 17 ταμείο, 14 κάτοχοι κάρτας δημότη 25 ευρώ θέσεις επί σκηνής (περιορισμένος αριθμός)