Τα δύο θέματα που μπήκαν στην προεκλογική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη - iefimerida.gr

Τα δύο θέματα που μπήκαν στην προεκλογική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Δυο κεντρικά μηνύματα της πολιτικής ατζέντας του, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, θέλησε να καταστήσει σαφή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ. Το ένα αφορά την εξωτερική πολιτική και τη συμφωνία με τα Σκόπια και το άλλο την οικονομία, με το 4ο μνημόνιο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για την επόμενη διετία.

Πρόκειται για δύο θέματα που βρίσκονται ψηλά στην παρούσα πολιτική ατζέντα, αλλά όχι μόνον, καθώς θα καθορίσουν και την πορεία προς τις εκλογές τους επόμενους μήνες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να δώσει τη συνέντευξη δύο μέρες πριν επισκεφθεί το Βερολίνο, όπου θα έχει επαφές με κορυφαία στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης και του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα επαναφέροντας τη συζήτηση για τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, στοχεύοντας και αυτή τη φορά στο εσωτερικό της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία για τα Σκόπια όποτε κι αν έλθει στη Βουλή. Ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν την φέρει στο Κοινοβούλιο πριν τις εκλογές και την επομένη αυτών, η ΝΔ σχηματίσει κυβέρνηση, η συμφωνία για τον ίδιο δεν ισχύει, καθώς όπως είπε, «Δεν την διαπραγματεύτηκα και διαφωνώ με το περιεχόμενο της». Με αυτόν τον τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστά απόλυτα υπεύθυνους τους κ. Τσίπρα και Καμμένο και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει από τώρα τη στάση του στους διεθνείς εταίρους για την επόμενη ημέρα.

Τα δύο θέματα που μπήκαν στην προεκλογική ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη | iefimerida.gr 0

Στο μέτωπο της οικονομίας ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να εξηγήσει με τον πιο απλό τρόπο ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πέτυχε καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά έχει συνομολογήσει ένα τέταρτο πρόγραμμα για τη διετία 2019 – 2020. Νέα μέτρα με μείωση συντάξεων και αφορολόγητου με ταυτόχρονο έλεγχο των θεσμών ανά τρίμηνο αποτελούν στην ουσία νέο μνημόνιο. Μιλώντας για «κωμικοτραγικό θίασο Τσίπρα- Καμμένου που προκαλεί τους πολίτες», ο κ. Μητσοτάκης στιγμάτισε τη φιέστα του Ζαππείου και τα επικοινωνιακά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα οποία εκτιμούν στην Πειραιώς ότι δείχνουν την απώλεια επαφής της κυβέρνησης με την πραγματικότητα και το αίσθημα της κοινωνίας. Για την ηγεσία της ΝΔ ο δρόμος προς την ανάπτυξη περνά μέσα από μια ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα, με έκρηξη επενδύσεων και μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση. Θέση που αναμένεται να τονίσει και στις επαφές του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι τα δύο αυτά θέματα θα παίξουν κομβικό ρόλο στην πορεία για τις εκλογές και θα καθορίσουν εν πολλοίς και το τελικό αποτέλεσμα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατον ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ακόμα και να περιοδεύσουν στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2019, με την μείωση των συντάξεων, δεν μπορούν να καλυφθούν με φιέστες, όπως αυτή του Ζαππείου. Οι πολίτες θα νοιώσουν στην τσέπη τους τις συνέπειες του τέταρτου μνημονίου που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα κυβερνητικά πανηγύρια για μια συμφωνία στο χρέος κατώτερη των προσδοκιών, είναι η εκτίμηση των επιτελών του Μοσχάτου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κυριάκος Μητσοτάκης ΝΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ