Από χθες άρχισε το «ξεσκόνισμα» των υπουργείων από κλιμάκια του ΔΝΤ, όπως προβλέπει η διαδικασία του περιβόητου άρθρου 4, δηλαδή της εκπόνησης της Έκθεσης του Ταμείου, η οποία φέτος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους, που θα συμπεριλαμβάνει.
Τη Δευτέρα έγιναν αλλεπάλληλες συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών με συναδέλφους του, παρά το ότι οι επαφές με τα κλιμάκια του Ταμείου θα γίνουν σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς τη συμμετοχή υπουργών. Αναμφίβολα η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ξεχώρισε είναι αυτή με την Εφη Αχτσιόγλου, λόγω των δύο μεγάλων εκκρεμοτήτων που έχει η υπουργός Εργασίας, οι οποίες συν τοις άλλοις ανέκαθεν αποτελούσαν «κόκκινο» πανί για το ΔΝΤ. Η πρώτη μεγάλη εκκρεμότητα έχει να κάνει με το Ασφαλιστικό και ο μεγάλος αστερίσκος που έβαλε η Κομισιόν, πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι τη συμφωνίας, στις επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού δεν είναι καλός οιωνός.
Προτίθεται να βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι με το ΔΝΤ θέμα αναστολής των μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019; Αρμόδια κυβερνητική πηγή δηλώνει πως «όχι», μένοντας στη γραμμή που λέει ότι τέτοιου είδους συζήτηση θα γίνει τον Οκτώβριο, κατά τις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς για τον Προϋπολογισμό του 2019. Αυτό που «καίει» είναι οι μετρήσεις που θα κάνει και το ΔΝΤ στις επιπτώσεις της δραματικής γήρανσης του πληθυσμού στο ΑΕΠ και στο Χρέος.
Αυτό που βαραίνει ιδιαιτέρως το κλίμα- αν και στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να αναμένονται δυσάρεστες εκπλήξεις- είναι ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προετοιμάζουν το έδαφος σε όλη την Ευρώπη για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Λίαν προσφάτως, η ΕΚΤ σε ειδική μελέτη «φωτογράφιζε» τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα: Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος και Ιταλία. Σε τι συμπέρασμα κατέληγε η Φρανκφούρτη; ότι το πιο πρόσφορο μέτρο για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης!
Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, παραπέμποντας στην τελευταία ανάλυση των δημογραφικών δεδομένων, που δεν αναμένεται να έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στη νέα μελέτη της Κομισιόν, η ΕΚΤ παρατηρούσε ότι σήμερα σε 100 εργαζόμενους 15- 64 ετών αντιστοιχούν 33,4 συνταξιούχοι. Το 2070 το ποσοστό θα έχει φτάσει στο 63,1, έχοντας φτάσει στο pick το 2050 με 71%, αποκαλύπτοντας μια απολύτως ανισόρροπη και μη βιώσιμη κατάσταση.
Η δεύτερη εκκρεμότητα έχει να κάνει με την αγορά εργασίας και ειδικότερα αφενός με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων αφετέρου με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Από την κυβέρνηση κρατούν πολύ χαμηλούς τόνους, γνωρίζοντας ότι οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ έχουν θέσει προ πολλού στο μικροσκόπιο όλες τις σχετικές διατάξεις και διαδικασίες, εξ ου και οι πολύ αυστηρές προϋποθέσεις- ασφαλιστικές δικλείδες που έθεσαν πριν κλείσει και τυπικά το Πρόγραμμα. Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός; Αρμόδια κυβερνητική πηγή δηλώνει πως «ναι», αλλά σταδιακά και στα όρια αντοχών της οικονομίας. Θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός για νέους ως 25 ετών; Η ίδια πηγή απαντά πως «μάλλον όχι»