Αφόρητες συνθήκες, μη βιώσιμη και επικίνδυνη κατάσταση... Είναι μερικές από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν Ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι ανέβηκαν στο Lifeline, το πλοίο που έχει ξεμείνει στη Μεσόγειο με εκατοντάδες μετανάστες.
Τρεις Γερμανοί, ένας Πορτογάλος και ένας Ισπανός πολιτικός πέρασαν τέσσερις ώρες στο πλοίο, ενώ διαπραγματεύονταν με τις ιταλικές και τις μαλτέζικες αρχές, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γίνει το Lifeline- πλοίο γερμανικής ΜΚΟ με το ίδιο όνομα- δεκτό σε κάποιο λιμάνι.
Από την περασμένη Πέμπτη, όταν διέσωσε εκατοντάδες μετανάστες ανοιχτά της Λιβύης, η Ιταλία και η Μάλτα δεν επιτρέπουν στο Lifeline να δέσει σε λιμάνι των δύο χωρών. Στο πλοίο επιβαίνουν 234 μετανάστες και 17 μέλη πληρώματος, οι συνθήκες διαβίωσης πάνω σε αυτό χειροτερεύουν, ενώ ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί.
«Οι συνθήκες είναι αφόρητες, οι μετανάστες χρήζουν ιατρικής βοήθειας», έγραψε στο Twitter ο Γερμανός βουλευτής Μίχελ Μπραντ, ο οποίος δημοσίευσε φωτογραφίες με ανθρώπους ξαπλωμένους στο κατάστρωμα, τυλιγμένοι με κουβέρτες.
Situation auf der #Lifeline brenzlich: Morgen kann das Wetter umschlagen, dann ist das Leben der Gäste nicht mehr garantierbar. Es muss HEUTE eine #Lösung her. Wir fordern die #Bundesregierung auf, sofort Kontingente für diese Menschen zu schaffen. #DieLinke pic.twitter.com/l3SfUjO36U
«Η κατάσταση είναι μη βιώσιμη και επικίνδυνη με κακό καιρό. Χρειαζόμαστε μια γρήγορη λύση για αυτούς τους ανθρώπους, ένα ασφαλές καταφύγιο», ανέφερε σε ανάρτησή του άλλος Γερμανός βουλευτής, ο Μανουέλ Σαράζιν, που ανέβηκε στο πλοίο με την Λουίζε Αμστμπεργκ, επίσης βουλευτή των Πρασίνων.
Wir sind auf der #Lifeline, die seit 4 Tagen vor Malta ausharren muss mit rund 230 Menschen an Bord. Die Lage an Bord ist untragbar wird mit schlechtem Wetter gefährlich! Wir brauchen schnell eine Lösung für diese Menschen, einen sicheren Hafen. @SEENOTRETTUNG @seawatchcrew pic.twitter.com/1UDWzL7x0f
Μαζί τους ήταν και ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Ζοάο Πιμέντα Λόπες, ο οποίος ανέφερε στο Facebook ότι οι περισσότεροι μετανάστες στο Lifeline είναι νεαροί άνδρες, οι 77 κάτω από 18 ετών, ενώ υπάρχουν 14 γυναίκες και 4 παιδιά. «Δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν τους βοηθούν. Ζητούν να μπει ένα τέλος στο μαρτύριό τους», έγραψε μεταξύ άλλων.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά, αυτόν τον μήνα, που ένα πλοίο με μετανάστες πλέει για ημέρες στη Μεσόγειο, μέχρι να γίνει δεκτό σε κάποιο λιμάνι. Είχε προηγηθεί η περίπτωση του Aquarius, το οποίο μετέφερε πάνω από 600 μετανάστες και κατέληξε έπειτα από αρκετά 24ωρα στην Ισπανία, επειδή ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, δεν επέτρεπε να δέσει στην Ιταλία.
Την ίδια στάση κρατά και για το υπό ολλανδική σημαία Lifeline. Μάλιστα, πρότεινε στη ΜΚΟ να μεταφέρει «αυτό το ανθρώπινο φορτίο» στην Ολλανδία. «Δεν μεταφέρουμε κρέας, αλλά ανθρώπους. Σας καλούμε να πειστείτε ότι πρόκειται για ανθρώπους που σώσαμε από πνιγμό», του απάντησε η Οργάνωση.
Στο μεταξύ, η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τη Γαλλία να δοθεί η άδεια να δέσει σε λιμάνι της. Αν απορριφθεί και αυτό το αίτημα, τότε το σκάφος- που βρίσκεται ανοιχτά της Μάλτας- θα κατευθυνθεί ούτως ή άλλως προς Βορρά, δηλαδή προς την Ισπανία ή τη Γαλλία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης.
Πληροφορίες: CNN, ΑΠΕ