Την εκτίμηση ότι χρειάζεται τουλάχιστον ένα 48ωρο για να γίνει σωστή εκτίμηση της σεισμικής ακολουθίας, διατύπωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης.
Ο κ. Σκορδίλης τόνισε ότι μετά τον σεισμό, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χλμ., που σημειώθηκε στις 11.21 το πρωί ακολούθησαν τρεις μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους, με τον μεγαλύτερο να είναι 3,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί εκδηλώθηκαν τα επόμενα τρία λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση των 4,2 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «έχουμε χαρακτηριστικά τοπικής μικροδιέγερσης» και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια τεκμηριωμένη εικόνα. Χρειάζονται - όπως είπε ο κ. Σκορδίλης - «περίπου 48 ώρες για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τα μοντέλα που ξέρουμε, να εφαρμόσουμε τη διαδικασία, ούτως ώστε να είναι πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα».
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού - μεταξύ Ασκού και Ευαγγελισμού, είναι σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για σημείο που είναι βορειότερα απ' αυτό που "έδωσε" τον μεγάλο σεισμό του 1978.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ