Τουλάχιστον 16 χώρες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στη μίνι σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε εκτάκτως για την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν «ευρωπαϊκές λύσεις» στο μεταναστευτικό ζήτημα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη συνάντηση, η ιδέα για την οποία πήρε μορφή κατά τη γαλλο-γερμανική σύνοδο κορυφής του Μέζεμπεργκ, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα.
Οκτώ άλλοι ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σ' αυτή: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή: «Κανένας δεν αποκλείεται, όλοι είναι προσκεκλημένοι, επίσης κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία) απέκλεισαν χθες Πέμπτη το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής εκτιμώντας εκ των προτέρων πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ' αυτήν είναι «απαράδεκτες».
Η Ιταλία είχε αφήσει να πλανάται η απειλή ότι δεν θα συμμετάσχει, εκτιμώντας πως η θέση της δεν λαμβάνεται επαρκώς υπόψη, όμως στη συνέχεια επιβεβαίωσε την παρουσία της.
Την Κυριακή δεν προβλέπεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου, καθώς «πρόκειται για μια ανεπίσημη συνάντηση» και «δεν θα υπάρξει απόφαση για να ανακοινωθεί στο τέλος», υπογράμμισε ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.
Σύμφωνα με τον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, η συνάντηση, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα κλείσει με «μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας».
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη συνάντηση κορυφής» της Κυριακής και επέμεινε στην ανάγκη στη συνάντηση αυτή να βρεθούν μάλλον «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ