Λύση στα προβλήματα που -όπως υποστηρίζουν- δημιουργεί στους οστρακοκαλλιεργητές της χώρας η βλάβη των μηχανημάτων ελέγχου των προϊόντων τους στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών, ελπίζουν να βρουν οι οστρακοκαλλιεργητές Κυμίνων του Δήμου Δέλτα.
Αυτό τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου τους Ποσειδών, Κώστας Βερβίτης, λέγοντας ότι το μεσημέρι έχουν σύσκεψη με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκο Αντώνογλου, στο ΥΠΑΑΤ.
Ο κ. Βερβίτης ανέφερε ότι «οι βλάβες στα δύο μηχανήματα είναι σύνηθες φαινόμενο» και ότι πέρυσι είχαν ως αποτέλεσμα «οι οστρακοκαλλιεργητές Κυμίνων και Ημαθίας (100 οικογένειες), να χάσουν το 20%-30% της συνολικής παραγωγής τους, που το 2017 ανήλθε σε 8.000 τόνους», προσθέτοντας ότι «Αν δεν γίνουν οι έλεγχοι, δεν μπορούμε να πουλήσουμε τα μύδια μας, ούτε εντός ούτε εκτός των ελληνικών συνόρων».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αλιευτικού Συλλόγου Οστρακοκαλλιεργητών Κυμίνων "Ποσειδών", στην περιοχή του Θερμαϊκού παράγεται περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής μυδιών, με το 95% να εξάγεται σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία.
Στο μεταξύ, εντός της ημέρας θα βγει το οριστικό πόρισμα των τεχνικών που ελέγχουν τα μηχανήματα, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του τμήματος Μικροβιολογίας Τροφίμων, Βιοχημικού Ελέγχου Τροφίμων, Κατάλοιπων, και Θαλάσσιων Βιοτοξινών και Τοξινών Λοιπών Υδάτων, Νικόλαος Λιμπιτάκης.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι ένα μηχάνημα μέσης κατηγορίας, από αυτά που χρησιμοποιούνται στο κέντρο για τον έλεγχο της ποιότητας και της υγιεινής των μυδιών, κοστίζει κατά μέσο όρο 270.000-280.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι εβδομαδιαίως στο εργαστήριο μπαίνουν στο "μικροσκόπιο" τουλάχιστον 50 δείγματα ζώντων ζώων μαλακίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ