Ανοικτή στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο στην ΕΕ στα εδάφη της φέρεται να είναι η Αλβανία.
Λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη από το Reuters προσχεδίου δήλωσης των Ευρωπαίων ηγετών ενόψει της συνόδου κορυφής, που αναφέρει ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει να εξετάσει τη δημιουργία «περιφερειακών κέντρων αποβίβασης» προκειμένου να αποφασίζει για τα αιτήματα ασύλου προτού οι αιτούντες φθάσουν στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος της Αυστριακής κυβέρνησης Πέτερ Λάουνσκι Τίφενταλ είπε στη Deutsche Welle ότι ήδη γίνονται συζητήσεις για τέτοια κέντρα με την Αλβανία και άλλες χώρες.
Ο Έντρι Φούγκα, σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, διέψευσε ότι γίνονται τέτοιες διαπραγματεύσεις, αλλά η αντιπολίτευση στα Τίρανα βοά ότι η κυβέρνηση θέλει να ανοίξουν hotspots στη χώρα προκειμένου να επιταχυνθεί η ενταξιακή της διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η λύση της Αλβανίας φαίνεται ότι προκρίνεται επειδή βρίσκεται πάνω στη λεγόμενη «βαλκανική» μεταναστευτική οδό και βρέχεται από τη Μεσόγειο, απ’ όπου φθάνουν οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο. Το λιμάνι του Δυρραχίου έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ατόμων που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη θάλασσα και θα μπορούσαν να τους συνοδέψουν στην Αλβανία πλοία της Frontex. Όταν φθάσουν εκεί, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα μπορούν να επαναπατρίζονται, ενώ εκείνοι που έχουν πιθανότητες να πάρουν άσυλο θα διανέμονται σ’ ολόκληρη την ΕΕ.
Από την άποψη της ΕΕ η περίπτωση της Αλβανίας έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς δεν είναι μέλος της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνεται στη ζώνη Σένγκεν, αλλά ούτε και ισχύουν γι’ αυτήν οι κανονισμοί του Δουβλίνου για τη διαδικασία ασύλου. Από την άλλη είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο δημιουργεί κέντρο κατά της τρομοκρατίας στη χώρα, ενώ τα ορεινά βόρεια σύνορά της αποτελούν ένα φυσικό εμπόδιο προς τα εδάφη της ΕΕ.
Αλλά και για τα Τίρανα θα προέκυπταν πολλά οφέλη. Με την αποδοχή δημιουργίας hotspots της ΕΕ σε αλβανικό έδαφος, θα μπορούσαν να κερδίσουν την εύνοια των συντηρητικών δυνάμεων στην Ένωση, που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα.
Από την άλλη πλευρά μια συμφωνία με την Αλβανία θα βοηθούσε και τη Γερμανίδα καγκελάριο να σταθεροποιηθεί στη θέση της αποκλιμακώνοντας την ένταση στις σχέσεις της με τον υπουργό της των Εσωτερικών αναφορικά με το προσφυγικό. Κι αυτό γιατί με τη συμφωνία αυτή θα καλυπτόταν η απαίτηση του Χορστ Ζεεχόφερ να υποβάλλονται οι αιτήσεις ασύλου εκτός της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα παρέμεναν υπό την εποπτεία της Ένωσης. Το κόμμα του θα μπορούσε να επωφεληθεί στις εκλογές του φθινοπώρου στη Βαυαρία, όπου προσπαθεί να σταματήσει τις διαρροές ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)