Ανέλπιστα ευχάριστα είναι τα νέα από το μέτωπο κατά του καρκίνου, καθώς επιστήμονες ισχυρίζονται πως η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου αλλά και παράλληλα να ανακόψει τις μεταστάσεις έως και κατά 50%!
Δύο έρευνες διενεργήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον καθηγητή Κλινικής Νευρολογίας, Πίτερ Ρόθγουελ, και δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «The Lancet».
Μετά από ανάλυση μεγάλου όγκου ιατρικών δεδομένων που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άντρες και γυναίκες και τα οποία λαμβάνονταν επί πολλά χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους ανθρώπους που έπαιρναν ασπιρίνη σε καθημερινή βάση επί τρία χρόνια ο κίνδυνος να αναπτύξουν καρκίνο είχε μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με εκείνους που δεν τους χορηγείτο το σκεύασμα.
Μετά την πάροδο πέντε ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο είχε μειωθεί κατά 37% μεταξύ εκείνων που έπαιρναν ασπιρίνη.
Στα πλαίσια της δεύτερης μελέτης, οι ερευνητές ανέτρεξαν στις πέντε μεγαλύτερες έρευνες που είχαν γίνει στη Βρετανία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη ασπιρίνης μείωνε τον κίνδυνο μεταστάσεων συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.
Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που λάμβαναν ασπιρίνη σε καθημερινή βάση επί 6,5 χρόνια κατά μέσο όρο είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεταστάσεις και 46% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αδενοκαρκινώματα, δηλαδή καρκίνους που εκδηλώνονται κατά κύριο λόγο στο έντερο, τους πνεύμονες και τον προστάτη.
Σύμφωνα και με τις δύο έρευνες, η καθημερινή λήψη της ασπιρίνης μειώνει επίσης τον κίνδυνο μετάστασης του καρκίνου στο παχύ έντερο. Μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας θεωρεί πως είναι επιβεβλημένο πλέον να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί του λόγου το αλήθές.
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ερευνών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την ιατρική κοινότητα, ιδίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Αντριου Τσαν, δήλωσε ενθουσιασμένος με την προοπτική να χρησιμοποιείται η ασπιρίνη ως χημειοανασταλτικός παράγοντας ενώ και πολλοί συνάδελφοί του θεωρούν άκρως εντυπωσιακά μείωσης στην εμφάνιση του καρκίνου στον οισοφάγο και το παχύ έντερο, που αποτελούν τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου.
Οι ερευνητές θεωρούν καθοριστικής σημασίας την ανασταλτική δράση που έχει η ασπιρίνη στην εκδήλωση μεταστάσεων καθώς αυτές ευθύνονται τις περισσότερες φορές για το θάνατο των ασθενών.
«Με δεδομένο ότι περισσότεροι από τους μισούς τύπους καρκίνου κάνουν μεταστάσεις, μπορούμε να πούμε ότι για κάθε πέντε ανθρώπους που παίρνουν ασπιρίνη οι δύο εξ αυτών δεν θα εκδηλώσουν μετάσταση. Πρόκειται για πολύ μεγάλο όφελος» αναφέρει ο δρ. Τσαν.