Σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα έγινε η τελετή στην Πυροσβεστική Ακαδημία, κατά την οποία ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέδωσε τα πτυχία στους 65 νέους ανθυποπυραγούς της 43ης σειράς.
«Παρών» βροντοφώναξαν οι απόφοιτοι, μόλις άκουσαν το όνομα του Αριστείδη Μουζακίτη. Ο άτυχος ανθυποπυραγός καταπλακώθηκε από γεωργικό ελκυστήρα με τον οποίο πήγαινε στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Μπολάτι Κορινθίας, πέρυσι τον Ιούλιο και λίγες ημέρες αργότερα κατέληξε. Η 43η σειρά πήρε το όνομά του, που ήταν και το πρώτο που ακούστηκε στην τελετή.
Ο εγγονός ακολούθησε τα βήματα του παππού
Η τελετή όμως είχε και μια ξεχωριστή παρουσία. Ο Παναγιώτης Χαρακίδας, ένας από τους αποφοίτους της πρώτης σειράς της σχολής, στα 97 του καμάρωσε τον εγγονό του να παίρνει το πτυχίο του από την ίδια σχολή ανθυποπυραγών.
«Αποφοίτησα την χρονιά '67- '68. Ευτυχώς η δικτατορία δεν έδιωξε κανέναν από το Σώμα γιατί θα ήμουν ο πρώτος. Έζησα την ζωή μου σε αυτή την υπηρεσία και τώρα καμαρώνω τον εγγονό μου... Σήμερα τα πράγματα δεν είναι όπως τότε. Τώρα υπάρχει οργάνωση, υπάρχει εκπαίδευση. Όμως το σημαντικό στη ζωή, είναι να είσαι τίμιος, να είσαι δίκαιος. Οι άνθρωποι διαμορφώνουν και εξυψώνουν τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς. Αυτό έκανα σε όλη τη ζωή μου, αυτό συνιστώ και σε όλους τους νέους», είπε στο ΑΠΕ ο περήφανος παππούς.
Τόσκας: Μέτρα για να μην υπάρχουν νέα θύματα
«Πέρα από την τιμή σε αυτούς που δώσανε τη ζωή τους για το κοινό καλό, για την πατρίδα, θα πρέπει να παίρνονται και μέτρα», δήλωσε ο Νίκος Τόσκας στο ΑΠΕ. «Τα μέτρα έχουν σχέση, πρώτον με την πειθαρχία, δεύτερον με την καλύτερη οργάνωση και τρίτον να υπάρχει υπεύθυνος ομαδάρχης σε κάθε ομάδα δέκα πυροσβεστών - κάτι στο οποίο έχω επιμείνει έχοντας και την στρατιωτική εμπειρία. Τα οργανωτικά θέματα χρειάζονται και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και για την αποφυγή ατυχήματος. Τα πειθαρχημένα και οργανωμένα τμήματα έχουν λιγότερες απώλειες», συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καππάκης.
«Πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση, και αυτό κάνουμε. Εκτός από την επίτευξη του στόχου, που είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς, το πιο σημαντικό είναι να γυρίσει ο πυροσβέστης στο σπίτι του. Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ η φυσική κατάσταση των πυροσβεστών και η οργάνωση, αλλά δεν θα σταματήσουμε να δουλεύουμε πάνω στην εκπαίδευση», δήλωσε.