Ωρα Eurogroup: Αποφασίζουν για χρέος και σκληρή επιτήρηση - iefimerida.gr

Ωρα Eurogroup: Αποφασίζουν για χρέος και σκληρή επιτήρηση

Σειρά παρασκηνιακών επαφών με Βερολίνο και Παρίσι για το φλέγον ζήτημα του χρέους έχει η Αθήνα, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Κατά πληροφορίες του iefimerida ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εντατικές συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς. Στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν επικεντρωθεί εξίσου σ’ αυτή τη συζήτηση. Αν και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ως προς το εάν συνέβαλε προσωπικά και ο πρωθυπουργός, επισπεύδοντας το Σκοπιανό, σε αυτές τις υπόγειες διαβουλεύσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, δίνουν το στίγμα λέγοντας ότι « συνεχίζεται η τεχνική συζήτηση» και τονίζουν ότι «θέλουμε τη βέλτιστη λύση». Αυτό που διακυβεύεται στις συζητήσεις αφορά στο ύψος της επέκτασης των ωριμάνσεων και μια συμφωνία που θα είναι πειστική για τις αγορές.

Οι δηλώσεις Μέρκελ

Η Γερμανία κρατάει στα χέρια της το «κλειδί» της εξίσωσης και είναι γνωστή η σκληρή στάση που κρατάει, καθώς δεν διευκολύνει με μια γενναιόδωρη λύση. Εντούτοις, ακόμα και το δύσκαμπτο Βερολίνο αναγνωρίζει την ανάγκη για μια αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ θα ήθελε αδιαμφισβήτητα να πιστωθεί ότι η πολιτική της απέδωσε, παρά το σκληρό του χαρακτήρα της.

«Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε «τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων», δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μακρόν, προκαλώντας την ικανοποίηση των κυβερνητικών. Οι αποφάσεις για την ελάφρυνση και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας θα αποτελέσουν «διαβατήριο» για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο στις 20 Αυγούστου.

Τεχνικός σύμβουλος το ΔΝΤ

Όπως όλα δείχνουν και έχει ειπωθεί το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του στην Ελλάδα. Και η μη χρηματοδότηση του σκέλους του ΔΝΤ δεν φαίνεται να προκαλεί έκπληξη. Αντιθέτως, αυτό που αναμένουν όλοι είναι να υπάρξει μια θετική δήλωση για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στις αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ