Η βία και οι συχνές επιθέσεις κατά των αστυνομικών και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί, ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ).
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και του υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, του τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ Μάκη Βορίδη, καθώς και εκπροσώπων των κομμάτων και άλλων παραγόντων.
Η σύσκεψη είχε προγραμματιστεί μετά την επίθεση στο λεωφορείο της ΕΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη, αλλά αναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΟΑΣΥ, στη λεωφόρο Μεσογείων, όπου όλες οι πλευρές τοποθετήθηκαν για την κατάσταση και συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της.
Η πρόταση των συνδικαλιστών ήταν να δημιουργηθεί μια διακομματική επιτροπή στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στο θέμα.
Δ. Αναγνωστάκης: Γίνονται συνεχώς βήματα για την ενίσχυση της Αστυνομίας
Ο κ. Αναγνωστάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στις αντικειμενικές αδυναμίες που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας ότι είναι άδικο να δέχεται συνεχώς επιθέσεις οι κυβέρνηση, καθώς γίνονται συνεχώς βήματα.
Όπως είπε ο γγ Δημόσιας Τάξης, έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις για την ενίσχυση της Αστυνομίας και την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση, χωρίς να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα, ενώ η γραμμή είναι να εφαρμόζεται ο νόμος.
Μάλιστα έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για να στηρίξει αυτή τη θέση, σύμφωνα με τα οποία, το πρώτο πεντάμηνο του 2017 χρησιμοποιήθηκαν συνολικά 1.654 διμοιρίες των ΜΑΤ, στις οποίες έγιναν 84 επιθέσεις και συνελήφθησαν 14 άτομα, ενώ, το πρώτο πεντάμηνο του 2018 σε 1.804 διμοιρίες έγιναν 97 επιθέσεις και συνελήφθησαν 13 άτομα.
Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα, το 2015 σχηματίστηκαν 12 δικογραφίες και συνελήφθησαν 63 άτομα, το 2016 σχηματίστηκαν 6 δικογραφίες και έγιναν 26 συλλήψεις, το 2017 σχηματίστηκαν 20 δικογραφίες με 18 συλλήψεις, ενώ από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα σχηματίστηκαν 18 δικογραφίες με 26 συλλήψεις.
Ανέφερε επίσης ότι αυτή την στιγμή «τρέχουν» 40 διαγωνισμοί για προμήθειες οχημάτων και άλλες ανάγκες του Σώματος, αναγνωρίζοντας πάντως ότι στην Αττική υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού της τάξεως των 4.000- 4.5000 αστυνομικών.
Μ. Βορίδης: Δικαίωμα στο έγκλημα δεν υπάρχει
Ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά του, επισήμανε ότι στην αντεγκληματική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, καθώς είναι διαφορετική η ιδεολογία κάθε κόμματος.
Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, απευθυνόμενος στους διοργανωτές της σύσκεψης, είπε ότι αν ήταν ο ίδιος υπουργός θα ζητούσε μια αναλυτική κατάσταση των όσων χρειάζεται η Αστυνομία και θα τα υλοποιούσε, ενώ έθεσε το ερώτημα για τα όρια άμυνας των αστυνομικών και για αλλαγές του νόμου για την κουκούλα, του νόμου για το άσυλο, τάχτηκε υπέρ της επαναλειτουργίας της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των φυλακών υψίστης ασφαλείας και προσέθεσε ότι πρέπει να γίνει κακούργημα η μολότοφ.
«Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι πρέπει να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατηγορουμένων, αλλά δικαίωμα στο έγκλημα δεν υπάρχει», δήλωσε ο κ. Βορίδης, κρατώντας ωστόσο μια επιφύλαξη για τη διακομματική επιτροπή που προτείνει η ΠΟΑΣΥ, γιατί όπως είπε υπάρχει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Α. Ανρικόπουλος: Προτεραιότητα, η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των αστυνομικών
Ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, από την πλευρά του, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η ηγεσία τόνισε ότι είναι σαφείς και πάγιες οι πολιτικές και επιχειρησιακές εντολές στις αστυνομικές δυνάμεις να προβαίνουν σε συλλήψεις σε κάθε περίπτωση επίθεσης, αλλά ανέφερε ότι ίσως πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος αντίδρασης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι προτεραιότητα είναι η προστασία της σωματικής ακεραιότητας των αστυνομικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠ