Οι σαουδαραβικές αρχές απέπεμψαν τον επικεφαλής του επίσημου οργανισμού ψυχαγωγίας, που ιδρύθηκε στο πλαίσιο ενός μεγάλου προγράμματος ίδρυσης μορφωτικών κέντρων και χώρων αναψυχής, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Το SPA δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους παύθηκε από τα καθήκοντά του ο αξιωματούχος. «Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Γενικής Αρχής Ψυχαγωγίας Άχμαντ αλ Χατίμπ», μετέδωσε λακωνικά.
Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Sabq, ο Χατίμπ αποπέμφθηκε για ένα επίμαχο θέαμα τσίρκου στο Ριάντ, που περιελάμβανε γυναίκες «άσεμνα ενδεδυμένες».
Βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε μια γυναίκα να εκτελεί νούμερο φορώντας ένα ροζ στενό σύνολο, προκαλώντας την αγανάκτηση υπερσυντηρητικών κύκλων.
Η απομάκρυνση του επικεφαλής του επίσημου οργανισμού για την ψυχαγωγία σημειώνεται μεσούσης της εκστρατείας φιλελευθεροποίησης που εγκαινίασε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, τερματίζοντας έτσι δεκαετίες απαγόρευσης οδήγησης για τις γυναίκες, επιτρέποντας την πρόσβαση στους κινηματογράφους και τη διοργάνωση μικτών συναυλιών.
«Οι αναιδείς που απορρίπτουν απερίσκεπτα τις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο πρίγκιπας στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις του θα πρέπει να δουν αυτό το βίντεο της νεολαίας της Σαουδικής Αραβίας που καταγγέλλει την παρουσία ενός ρωσικού τσίρκου με γυναίκες αρτίστες στη χώρα της», έγραψε στο Twitter ο Άλι Σίχαμπι, διευθυντής της φιλοσαουδαραβικής ομάδας σκέψης Arabia Foundation που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Το βίντεο που αναρτήθηκε από τον Σίχαμπι δείχνει μονολόγους διαφόρων ανδρών που επιμένουν στην ανάγκη τήρησης των ισλαμικών αρχών.
Το βασίλειο ανακοίνωσε την άρση από τις 24 Ιουνίου της απαγόρευσης οδήγησης για τις γυναίκες. Ωστόσο ένα κύμα συλλήψεων τον Μάιο, κυρίως γυναικών που μάχονταν υπέρ του δικαιώματος στην οδήγηση και του τερματισμού του συστήματος ανδρικής κηδεμονίας έριξε σκιά στις μεταρρυθμίσεις αυτές.
Τον Φεβρουάριο η Σαουδική Αραβία, που εφαρμόζει μια αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 64 δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της ψυχαγωγίας με έργα κατασκευής κινηματογράφων, όπερας και τη διοργάνωση συναυλιών δυτικών καλλιτεχνών.
Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να αυξήσει τις δαπάνες εντός της χώρας για την ψυχαγωγία, καθώς το βασίλειο προσπαθεί να εξέλθει από έναν πετρελαϊκό μαρασμό από το 2014.
Οι Σαουδάραβες δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να δουν ταινίες ή να επισκεφθούν πάρκα αναψυχής στα γειτονικά τουριστικά κέντρα του Ντουμπάι και του Μπαχρέιν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ