Την ώρα που χθες το απόγευμα γινόταν στο υπουργείο Οικονομικών τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς για να κλείσει και τυπικά η Έκθεση Συμμόρφωσης της τέταρτης αξιολόγησης, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι το «πακέτο» για το χρέος θα είναι light.
«Θα υιοθετηθεί ελαφριά εκδοχή για το χρέος, επειδή η Μέρκελ έχει δύσκολα εσωτερικά προβλήματα», ανέφεραν συγκεκριμένα στο iefimerida οι εν λόγω πηγές, υποστηρίζοντας ότι η μίνι κρίση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία λόγω προσφυγικού, δεν δίνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας στο θέμα του Χρέους, που «καίει» την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η γερμανική πλευρά επιμένει σε 3ετή επιμήκυνση πληρωμών, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι μπορεί τελικά να γίνει συμβιβασμός στα 7 χρόνια (το ΔΝΤ επιμένει σε 15ετία τουλάχιστον).
Ως αντίβαρο απέναντι στις όποιες αντιδράσεις των αγορών σχεδιάζεται ένα μεγάλο «μαξιλάρι», που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ενδεχομένως σε βάθος δύο ετών. Αυτή η προοπτική ενός «υπερμαξιλαριού» ανατροφοδοτεί τα σενάρια για το ύψος της τελευταίας δόσης του Προγράμματος, η οποία μπορεί να μην είναι 12 δις ευρώ- όπως ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ- αλλά πολύ μεγαλύτερη. Παρά ταύτα, άλλες πηγές παρατηρούν ότι ακόμα κι έτσι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί ανοικτή γραμμή με τις αγορές, με νέες εκδόσεις ομολόγων, καθώς αν η συμφωνία χαρακτηριστεί «χλιαρή» ή ανεπαρκής, «με το που θα αγγίξει η Ελλάδα το buffer, θα θεωρηθεί προβληματική».
Το μόνο σίγουρο στην παρούσα φάση, δύο 24ωρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, είναι ότι η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα είναι σκληρή. Αν και φαίνεται να υπάρχει ακόμα διαφωνία στους κόλπους των Ευρωπαίων για το αν πρέπει οι αξιολογήσεις να γίνονται ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο, το συγκεκριμένο θέμα χαρακτηρίζεται ως έλασσον. Αυτό που «καίει» τους Ευρωπαίους- αλλά και την Αθήνα- είναι η ένταση και η έκταση των παρεμβάσεων στο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό σχεδιασμό των ελληνικών Αρχών, αφού από τη μια θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνέχεια και η συνέπεια των μεταρρυθμίσεων, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα παραμένει σε Πρόγραμμα.
Το πρωί της Πέμπτης, πριν από το Eurogroup, θα γίνει EuroWorking Group με στόχο να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πακέτο της συμφωνίας. Αναμφίβολα, κρίσιμο στοιχείο χαρακτηρίζεται η κατάληξη των διαβουλεύσεων για το ρόλο του ΔΝΤ, που θα εκπροσωπηθεί στο Eurogroup από την ίδια την Κ. Λαγκάρντ, λόγω της παρουσίασης της Έκθεσης του Ταμείου για την Ευρωζώνη. Δύο είναι τα ζητούμενα, τουλάχιστον από τους Ευρωπαίους: 1) ο ρόλος που θα διατηρήσει το ΔΝΤ μετά από τον Αύγουστο (θεωρείται απίθανο να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα) και 2) το περιεχόμενο αλλά και η ορολογία που θα χρησιμοποιήσει το Ταμείο στη δική του Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους.