Τις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ινδίας και την εκατέρωθεν βούληση για διεύρυνση της οικονομικής και εμβάθυνση της πολιτικής συνεργασίας σε διεθνή θέματα, επιβεβαίωσαν ο Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Πρόεδρος της Ινδίας Ram Nath Kovind, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Απευθυνόμενος στον Ινδό ομόλογό του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αφού τον καλωσόρισε στην Ελλάδα, χαιρέτισε την επιλογή του να αποτελέσει η χώρα την πρώτη στάση στην επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται το υψηλό επίπεδο των παραδοσιακώς φιλικών διμερών σχέσεων, αλλά και η σταθερή βούληση των δυο χωρών να προωθήσουν ουσιαστικώς τη διμερή συνεργασία και τη διεύρυνσή της σε πολλούς ακόμη τομείς.
Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητά του ότι οι συνομιλίες μεταξύ τους θα είναι εποικοδομητικές, «όπως αρμόζει σε δύο φίλες χώρες με παράδοση στην πίστη προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και με τεράστια συνεισφορά στον Παγκόσμιο Πολιτισμό». «Ένα γεγονός αδιαμφισβήτητης αξίας, που προάγει η πρωτοβουλία "Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών", την οποία έχει αναλάβει η χώρα μου. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι πολιτιστικές μας σχέσεις χρονολογούνται εδώ και τρεις, περίπου, χιλιετίες» επισήμανε ο Έλληνας Πρόεδρος.
Επιπλέον, υπενθύμισε ότι για την Ελλάδα, η Ινδία αποτελεί έναν σημαντικό διεθνή παράγοντα και στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ινδίας, κατά την προσεχή πενταετία.
Αναφερόμενος στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι, σημείωσε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι έχει εμπράκτως αποδείξει τη σταθερή προσήλωσή της στην πλήρη εφαρμογή του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Όπως τόνισε, αυτό προκύπτει και από τον τρόπο, με τον οποίο η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά της θέματα, και αναφέρθηκε στη στάση της χώρας, κατά πρώτον ως προς το Κυπριακό, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα και προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Σημείωσε: «Όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον, δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και εδώ οφείλω να εξάρω την εξαιρετικά συνεπή στάση της Ινδίας στο Κυπριακό διαχρονικώς».
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στη στάση της Ελλάδας ως προς τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι επιδίωξη είναι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ότι η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
«Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες- πρέπει να γίνονται απ' όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο ΠτΔ και πρόσθεσε: «Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, ήτοι τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το οποίο τη δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ' αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».
Tέλος, ως προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπογράμμισε: «Επίσης επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε τη ΝΑΤΟϊκή και ευρωπαϊκή της προοπτική. Τούτο, όμως, προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό [...]. Κατά συνέπεια, η πρόσκληση προς ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η έναρξη κάθε ουσιαστικής ενταξιακής προετοιμασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτουν προηγούμενη κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ προς αυτή την κατεύθυνση -όπως άλλωστε δεσμεύθηκε το κράτος αυτό με τη χθεσινή μεταξύ μας Συμφωνία- δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι αυτό διεθνείς συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το σύνταγμά του».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας, Ram Nath Kovind, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στις μακραίωνες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, που φθάνουν στα βάθη της ιστορίας και επισήμανε την συνειδητή επιλογή του να αποτελέσει η Ελλάδα τον πρώτο σταθμό της παρθενικής του περιοδείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καταδείξει την πρόθεση της χώρας του για ενδυνάμωση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων με την Ελλάδα.
Αναφέρθηκε στις σκληρές προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός Λαός στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και εξέφρασε τη βούληση της χώρας του για οικοδόμηση στενών ινδο-ελληνικών σχέσεων σε πολλούς τομείς.
Κάλεσε, επίσης, την Ελλάδα να γίνει μέλος της «Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας», που αποτελεί πρωτοβουλία της Ινδίας και στοχεύει στη χρήση της ηλιακής ενέργειας ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ινδίας στην Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (ΝSG), ενώ έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική της ΕΕ σχετικά με το καθεστώς GSP Plus, το οποίο χορηγείται στο Πακιστάν. Σημείωσε, επίσης, ότι η στάση αυτή σημαίνει πως το Πακιστάν θα έχει μια προτιμησιακή πρόσβαση στην ΕΕ, τη στιγμή -που όπως είπε- πρέπει να εξεταστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή και η τρομοκρατία, την οποία εξάγει.
Ως εκ τούτου, κάλεσε την Ελλάδα να συνεργαστεί με την Ινδία για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και ταυτόχρονα σημείωσε ότι η χώρα του προσβλέπει ιδιαίτερα στην εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ινδία αντιλαμβάνεται την ευαισθησία της Ελλάδας αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και αναφέρθηκε στη χθεσινή Συμφωνία που επιτεύχθηκε και υπεγράφη από την ελληνική κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ